ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή εν μέσω αντιπαραθέσεων της Κανονιστικής για το παζάρι

αλλαγή-εν-μέσω-αντιπαραθέσεων-της-καν-472173

Αλλεπάλληλες συγκρούσεις σε Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομική και στο δημοτικό συμβούλιο

Μέσα από ένα μπαράζ έκτακτων συνεδριάσεων -τρεις στον αριθμό- τροποποιήθηκε με διαδικασίες εξπρές η Κανονιστική για την παραδοσιακή εμποροπανήγυρη του Δήμου Βόλου, που πρόκειται να αναβιώσει φέτος, σε έκταση στην περιοχή του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομική Επιτροπή ενέκριναν τις τροποποιήσεις και η τελική ψήφιση της Κανονιστικής ήρθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ μέσω σκληρής κριτικής από τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι συγκρούσεις ήταν διαδοχικές και ξεκίνησαν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Ανδρέας Ζέρβας επισήμανε ότι έγινε συμμόρφωση στο 100% των παρατηρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Φέρνουμε το θέμα σωστά. Ευτυχώς που υπήρξε η προσφυγή της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

«Πόση ώρα κάνατε για να το γράψετε; Είναι ντροπή να ενημερωνόμαστε δύο λεπτά πριν τη συνεδρίαση. Δεν θα το ψηφίσουμε. Είναι προφανές ότι το καθεστώς ανομίας που ξεκίνησε η Δ.Α. με τις απόλυτα αυθαίρετες παρεμβάσεις στο χώρο του Πανθεσσαλικού θα συνεχιστούν με το άνομο καθεστώς εκείνων που θα λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το χώρο. Δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι. Για να ξέρουμε ποιοι υποστηρίζουν την ντόπια αγορά και ποιοι όχι. Στο άρθρο 6 ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται παράλληλη εμποροπανήγυρη ούτε εμπορική δραστηριότητα μικροπωλητών για ολόκληρο το μήνα Ιούλιο. Να πάτε να το πείτε στους μικροπωλητές. Είναι ντροπή να αποκλείει ο Δήμος Βόλου για ένα μήνα το δικαίωμα του μικροπωλητή να βγάλει το ψωμάκι του. Να τον υποχρεώνει να πάει στο παζάρι για μια εβδομάδα και να χάσει το μεροκάματο ενός μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Κ. Γαργάλας για να δεχθεί επίθεση από μέλη της δημοτικής αρχής, που τον κατηγόρησαν ότι μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης που έκανε και την προσφυγή είναι να μη γίνει το παζάρι.

Ακολούθησαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των κ.κ. Γαργάλα, Ζέρβα και Μαλαματίνη, με τον πρώτο να κατηγορεί τους συμβούλους ότι δεν τον αφήνουν να μιλήσει και τους δεύτερους να του ζητούν να μην επιχειρεί να κάνει μαθήματα ηθικής και να τον κατηγορούν ευθέως ότι έβαλε μπροστά την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για να κάνει καταγγελίες για τον καθαρισμό και διαμόρφωση του Πανθεσσαλικού.

Λίγο αργότερα, στην οικονομική επιτροπή, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς, υποστήριξε ότι το παζάρι είναι αναχρονιστικός θεσμός και ότι κάτω από τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην αγορά του Βόλου και εντός της εμποροπανήγυρης θα προκληθεί παραοικονομία, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια.

Για στοχευμένες ενστάσεις των Δρόμων Συνεργασίας, με στόχο να καθυστερήσει η διοργάνωση, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος τουρισμού Θάνος Θεοδώρου για να απαντήσει ο κ. Πατσιαντάς ότι η παράταξη δεν θα απολογηθεί για τις ενστάσεις κι ότι όποτε κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας θα παρεμβαίνει.

Μάχες στο συμβούλιο

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξεκίνησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Είτε κάνετε είτε δεν κάνετε ενστάσεις εμείς το έργο που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε θα το υλοποιήσουμε. Κάντε μια δημοσκόπηση που βρίσκεστε. Γελάει ο κόσμος μαζί σας», σήκωσε την αυλαία των αντιπαραθέσεων, ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος.

Στην αίθουσα το παρών έδωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Δημήτρης Κανελλής, ο οποίος ζήτησε το λόγο. Ο λόγος δεν του δόθηκε με τον Πρόεδρο Γ. Μουλά να ζητά εξουσιοδότηση ότι θα μιλήσει εκ μέρους του συλλόγου και το δεύτερο να επισημαίνει ότι ο εμπορικός κόσμος διαφωνεί με το παζάρι και δεν θέλει καμία προτεραιότητα για τις θέσεις.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό που θα στερήσει από την αγορά μερίδιο από την πίτα ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάθεση του παζαριού σε υπεργολάβο. Επικαλέστηκε μάλιστα λόγους νομιμότητας που οδήγησαν την προηγούμενη δημοτική αρχή στην αναστολή του θεσμού.

«Δεν γνωρίζω τι έγινε το 2012, ήμουνα στο κέντρο αδυνατίσματος που με έστειλε το σύστημα. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας για το μπάχαλο. Ηταν σύνηθες φαινόμενο. Εμείς όμως δώσαμε δείγματα γραφής στις ημέρες των γιορτών που προσπαθήσαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Το 2015 είναι στοίχημα για τη δημοτική αρχή να αναβιώσει ο θεσμός. Εγγυάται η Δ.Α. ότι δεν θα γίνει χάβρα Ιουδαίων. Εάν δεν τα καταφέρουμε δεν θα δώσουμε συνέχεια. Αλλά επιτρέψτε μας να προσπαθήσουμε», απάντησε ο κ. Μπέος υπογραμμίζοντας ότι από το θεσμό θα κερδίσουν κόσμο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι άλλες επιχειρήσεις.

«Οι προσφυγές έχουν τη χρησιμότητά τους. Πέραν των πολιτικών θέσεων, στο υπόμνημά μου ανέφερα συγκεκριμένες παρατηρήσεις για όρους που είχαμε συμπεριλάβει κι εμείς ως δημοτική αρχή και μας τους αφαίρεσαν. Το έκανα με καλή διάθεση και από εμπειρία. Είχαμε διάθεση να συνδυάσουμε το θεσμό με διαφάνεια. Παζάρι και νομιμότητα δεν συνδυάζονται και αποφασίσαμε κατάργησή του», ανέφερε μεταξύ άλλων η Νατάσα Οικονόμου, που ήρθε σε αντιπαράθεση με το Δήμαρχο.

– Αχ. Μπέος: «Σε εσάς δεν γίνονταν ενστάσεις, γιατί εσείς δεν κάνετε τίποτα».

– Ν. Οικονόμου: «Πού κινείται ο δήμος αυτή τη στιγμή; Πάνω στο δικό μας έργο».

– Αχ. Μπέος: «Καταγράψτε τι κάνετε αυτά τα χρόνια και γιατί αυτά που κάνουμε εμείς σε εννιά μήνες δεν τα κάνατε».

– Ν. Οικονόμου: «Μην μιλάτε στον αέρα. Φέρτε μια μέρα όλα τα στοιχεία να συζητήσουμε».

«Εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η προσφυγή που έγινε στην αποκεντρωμένη», σημείωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης Φώτης Λαμπρινίδης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η χωροθέτηση της εμποροπανήγυρης στη Ν. Ιωνία, θα υποβαθμίσει την περιοχή.

Σκληρή κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Νίκος Κανελλής. «Μπαίνει ζήτημα να σταματήσουμε τις ενστάσεις. Η ένσταση έχει χαρακτήρα ελέγχου της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή. Είναι σαν να μας λέτε να σας αφήσουμε ανεξέλεγκτους για ζητήματα που είστε εκτός νόμου», είπε αναφερόμενος στα συνεχή ειρωνικά σχόλια συμβούλων της πλειοψηφίας, «κάντε ένσταση». Ο ίδιος κατήγγειλε τραμπουκισμούς από δημοτικούς συμβούλους. «Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει συζήτηση. Ακούμε φωνές, βρισιές, δεν τολμούμε να διαφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η σύμβουλος της Δύναμης Βόλου Κατερίνα Τσοπουρίδου, ανέφερε ότι μπορεί να συνυπάρξει το παζάρι και η νομιμότητα, ενώ λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές βάσει και της εν μέρει απόρριψης της Κανονιστικής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορούν στα εξής σημεία: η αδειοδότηση θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις προβλεπόμενες θα διενεργείται κλήρωση. Επιπλέον, καταργείται ο όρος ότι προτεραιότητα θα έχουν οι Βολιώτες, ενώ ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Λούνα Παρκ, αλλά και την καθαριότητα του χώρου.

Προηγήθηκε αγώνας δρόμου προχθές, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές και να μην κινδυνεύσει με ματαίωση και το φετινό παζάρι. Από την ώρα ανάρτησης της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στα στελέχη της ΑΝΕΒΟ εργάστηκαν πυρετωδώς και αδιάκοπα έως τις πρώτες πρωινές ώρες για την αλλαγή των επίμαχων όρων της Κανονιστικής.

Το παζάρι

Η εμποροπανήγυρη θα διεξαχθεί για επτά ημέρες μέσα στον Ιούλιο, από 3 ή 4 έως 9 ή 10 Ιουλίου. Η αναβίωση του θεσμού έχει χωροθετηθεί σε έκταση απέναντι από το Πανθεσσαλικό.

Σύμφωνα με την Κανονιστική, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης θα είναι το φυσικό, ή νομικό πρόσωπο που θα δώσει τη χαμηλότερη προσφορά. Μέρος της εμποροπανήγυρης και συγκεκριμένα 5.700τ.μ. θα είναι στεγασμένος.

Θα χωροθετηθούν 354 περίπτερα διαστάσεων 3Χ3, 9 περίπτερα με ξεχωριστή τέντα διαστάσεων 3Χ9 (για τις ψησταριές), 3 Κυλικείων, περίπτερα για παραγωγούς εκτός Δήμου Βόλου, περίπτερα για παραγωγούς και συνεταιριστικούς Φορείς Δήμου Βόλου. Από το σύνολο των περιπτέρων, στα 20 θα εγκατασταθούν λουκουμάδες, χαλβάδες κ.τ.λ. Εως 15 άδειες θα χορηγηθούν σε μικροπωλητές για την πώληση ειδών στις εισόδους της εμποροπανήγυρης, όπως καλαμπόκι, κάστανο, τυποποιημένα μαντολάτο και παστέλι, το «μαλλί της γριάς» κλπ.

Το τέλος χρήσεως του κάθε χώρου το οποίο θα καταβληθεί στο Δήμο Βόλου, ορίζεται ως εξής: 230 ευρώ για περίπτερα, 280 ευρώ για γωνιακά περίπτερα, 530 ευρώ για θέσεις λουκουμάδων, 1.600 ευρώ για ψησταριές και η τιμή εκκίνησης για το Λούνα Παρκ ορίζεται στις 40.000 ευρώ.

Οι χώροι πώλησης διατίθενται και κατακυρώνονται με σειρά προτεραιότητας (η οποία φαίνεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία που υποβάλλεται η αίτηση στο Δήμο Βόλου). Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για την κάθε δραστηριότητα είναι μεγαλύτερος του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων θα διεξαχθεί δημόσια κλήρωση. Κάθε δικαιούχος μπορεί να διεκδικήσει έως 5 θέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου