ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

στο-βόλο-αύριο-ο-πρόεδρος-της-δημοκρατ-851206

Στο Βόλο θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου το Σάββατο το πρωί να εγκαινιάσει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.)
Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει η πρόεδρος του Π.Ι.Ο.Π. κ. Σοφία Στάϊκου, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέξανδρος Βούλγαρης και ο τέως Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου. Μετά το πέρας των ομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεναγηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από τη Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Ασπασία Λούβη και εν συνεχεία θα παρακαθίσει σε γεύμα που δίδεται προς τιμήν του.
Σημειώνεται, πως με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας ανέρχονται σε πέντε τα μουσεία που συνιστούν το δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Π.Ι.Ο.Π., που απλώνονται στην ελληνική περιφέρεια. Ήδη λειτουργούν το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη, το οποίο, επίσης, είχε εγκαινιάσει ο κ. Παπούλιας. Σύντομα δε, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία.
Η διάσωση της παραδοσιακής τεχνολογίας και η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Π.Ι.Ο.Π. Επιλέγοντας περιοχές μακριά από την πρωτεύουσα προσπαθεί να αναδείξει παραδοσιακά επαγγέλματα – ξεχασμένα πλέον ως επί το πλείστον – που όμως καθόρισαν γενιές ολόκληρες, διαμόρφωσαν τοπικές συνειδήσεις και εν τέλει αποτέλεσαν μέρος της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Πάντα σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε τοπική κοινωνία και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχοντας συναίσθηση της ανάγκης να ενισχυθεί με πολιτιστικές παρεμβάσεις η ελληνική περιφέρεια, το Π.Ι.Ο.Π. οργανώνει και διαχειρίζεται τα πρότυπα θεματικά μουσεία δίχως να φείδεται κόπων και χρημάτων. Δεν είναι τυχαίο, σε ό,τι αφορά το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, ότι το Ίδρυμα δεν δίστασε να διαθέσει εν τέλει το τριπλάσιο πόσο από αυτό που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί ώστε να ανταποκριθεί στην υψηλή ποιότητα του έργου και τις «εκπλήξεις» που επεφύλασσε η κατασκευή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου