ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκή με το παζάρι

εμπλοκή-με-το-παζάρι-473801

Για τις προνομοιακές θέσεις, τα περίπτερα, την καθαριότητα – Μπαράζ συνεδριάσεων για το νέο Κανονισμό

Εμπλοκή με την εμποροπανήγυρη του Βόλου που ετοιμάζεται να αναβιώσει μετά από διακοπή τριών ετών, σε έκταση απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, στη Ν. Ιωνία, στο διάστημα από 3 έως 9 Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά από προσφυγή των Μ. Πατσιαντά, Ελένης Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ι. Αποστολάκη, Κ. Γαργάλα, Αλ. Δούρα, Μ. Δραμητινού, Ν. Κανελλή, Φωτεινής Κοκκινάκη, Ι. Μολοχίδη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε την Κανονιστική για το παζάρι, η ΑΝΕΒΟ καλείται να συντάξει νέο διορθωμένο κανονισμό και μάλιστα με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Η προσφυγή έγινε δεκτή και ακυρώνεται εν μέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το παζάρι ουσιαστικά βρίσκεται στον… αέρα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υποβλήθηκε σε έλεγχο νομιμότητας, λήφθηκε υπόψη η προσφυγή της παράταξης των Δρόμων Συνεργασίας και ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία.

Στο Δήμο Βόλου σήμανε… συναγερμός, μπροστά στον κίνδυνο να μην γίνει το παζάρι. Οι υπηρεσίες εργάστηκαν πυρετωδώς και η νέα διορθωμένη Κανονιστική, περνά σήμερα από τρεις διαφορετικές έκτακτες συνεδριάσεις: στις 12μ. από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις 12:30 από την Οικονομική Επιτροπή και στη 1:30μ.μ. από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Βάσει του συνόλου των στοιχείων, η Αποκεντρωμένη, ακυρώνει εν μέρει την Κανονιστική για το παζάρι, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διάθεσης των χώρων, τα έξοδα κατασκευής των περιπτέρων και την καθαριότητα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «δεν προκύπτει σαφώς νόμιμος τρόπος επιλογής των ενδιαφερομένων και κατακύρωσης των χώρων πώλησης, ώστε να τηρούνται οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των συμμετεχόντων». Οπως υποστηρίζει η Αποκεντρωμένη επιφυλάσσεται ιδιαίτερη προνομοιακή μεταχείριση και ειδικότερα χωροθέτηση των εμπορικών δραστηριοτήτων μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (Ρομά) με κριτήριο εκτός των προβλεπόμενων στο Σύνταγμα περί ισότητας όλων απέναντι στο Νόμο. Επίσης κρίνει ότι παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των συμμετεχόντων στην εμποροπανήγυρη, καθώς προβλέπεται ειδική μεταχείριση δίχως έρεισμα στο Νόμο για μία ομάδα συμμετεχόντων (τοπικά προϊόντα κ.α.) οι οποίοι θα καταλαμβάνουν προνομιακή θέση στην είσοδο της εμποροπανήγυρης και δεν θα καταβάλλουν τέλη χρήσης.

Ακόμη επισημαίνει ότι «αντιφατικοί κι άρα ακυρωτέοι οι όροι για τα έξοδα κατασκευής των περιπτέρων και την καθαριότητα».

Σε ό,τι αφορά το Λούνα Παρκ, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη προκύπτει σαφής υποχρέωση του Δήμου για έλεγχο της πληρότητας των τεχνικών προδιαγραφών και καταλληλότητας των εγκαταστάσεων, προϋποθέσεις δίχως τις οποίες δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης λούνα παρκ.

Ωστόσο απορρίπτει την ένσταση, όσον αφορά τη διαβούλευση, τη χωροθέτηση της εμποροπανήγυρης, την κλήρωση των συμμετεχόντων -διαδικασία που έχει καταργηθεί- αλλά και την απαίτηση υποβολής φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας.

«Το παζάρι θα γίνει»

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Δήμου Βόλου, επισημαίνεται ότι το παζάρι θα γίνει και αναφέρονται τα εξής:

«Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους τα δημοσιογραφικά σκουπίδια του Βόλου ότι κάθε τους προσπάθεια να βλάψουν το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα μιζέριας και κακομοιριάς, δηλαδή αντάξιάς τους, είναι μάταιη,.

Ετσι με αφορμή δημοσιεύματα για το Παζάρι δηλώνουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στο χώρο που έχει επιλεγεί, για τον απλούστατο λόγο ότι το θέλει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, υπέρ της οποίας εμείς λειτουργούμε και μόνο.

Πιθανά λάθη και ενδεχόμενες παραλείψεις υπηρεσιών ασφαλώς και δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε το έργο μας, απλώς προκαλούν ανεπιθύμητες μικροκαθυστερήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου