ΤΟΠΙΚΑ

Συμβουλευτική… για συντάξεις και εργασιακά

συμβουλευτική-για-συντάξεις-και-εργ-473813

Η νέα Δομή στο ΕΚΒ έχει ήδη διευθετήσει 250 αιτήματα εργαζομένων και ανέργων

Περισσότερα από 250 αιτήματα που αφορούσαν κυρίως σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά ζητήματα κλήθηκε και έφερε εις πέρας το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής, μία νέα δομή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που λειτουργεί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου περίπου 12 μήνες.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΕΚΒ , της Δομής και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ παρουσίασαν τις δράσεις της νέας δομής που είναι η δεύτερη μετά τη Δομή Ισότητας που εφαρμόζεται στο ΕΚΒ και που προέκυψε ως ανάγκη για την παροχή συμβουλευτική υποστήριξης στους εργαζόμενους στα χρόνια της κρίσης.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται και μάλιστα χωρίς αντίτιμο δεν απευθύνονται μόνο σε εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους, ενώ επίσης υλοποιούνται σεμινάρια συνδικαλιστικής κατάρτισης και επιμόρφωσης για τους συνδικαλιστές.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος αναφερόμενος στη φιλοσοφία και τη λειτουργία του Δικτύου Συμβουλευτικής, επισήμανε ότι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προσφέρει υπηρεσίες και πληροφόρηση σε εργαζόμενους και ανέργους, χωρίς αντίτιμο και αυτό είναι σημαντικό, ενώ υλοποιούνται και σεμινάρια για εργαζόμενους συνδικαλιστές. Για το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι θα συμβάλλει στην πληροφόρηση και συμβουλευτική των εργαζομένων και ότι όλα τα στοιχεία δεν θα είναι δημοσιοποιήσιμα αφού αφορούν προσωπικά δεδομένα.

Οπως τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος πλέον «κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η πληροφόρηση και η συμβουλευτική για σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τους εργαζομένους, παρουσιάζει κενά, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για ενημέρωση και στήριξη αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς», για αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η συγκεκριμένη δομή που κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου ανέφερε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους ανέργους και πρόσθεσε ότι η πληροφορική, με τη συμβολή εξειδικευμένου προσωπικού δίνει ουσιαστικές κατευθύνσεις και βοήθεια στους εργαζόμενους.

Αξιόπιστο πόλο ενημέρωσης και συμβουλευτικής για την απασχόληση που απευθύνεται σε εργαζόμενους, ανέργους και φορείς ανοίγοντας νέους δρόμους ενημέρωσης για τις δυσμενείς τις ατομικές συμβάσεις που εφαρμόζονται χαρακτήρισε το Δίκτυο ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κώστας Παναγούλης υπογραμμίζοντας ότι «η νέα αυτή δραστηριότητα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, έχει σαν στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης».

Η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Δικτύου της δομής του ΕΚΒ στη Μαγνησία Κατερίνα Μούτου ήταν εκείνη που επισήμανε ότι η πληροφόρηση και η συμβουλευτική είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια. Η μεν πληροφόρηση όπως εξήγησε γίνεται είτε δια ζώσης στο ΕΚΒ είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ σημαντική είναι η παροχή συμβουλευτικής αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασιακού άγχους ή έχουν πέσει θύματα εργασιακού εκφοβισμού.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη συγκροτηθεί 6 ομάδες εργαζομένων που δέχονται συμβουλευτική υποστήριξη για τον εργασιακό εκφοβισμό πρωί ή απόγευμα στο ΕΚΒ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου