ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή κόντρα… μετά την κάλπη

ανοιχτή-κόντρα-μετά-την-κάλπη-473885

Η απόλυτη πλειοψηφία της ΔΑΣ στο συνδικάτο μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» προκαλεί συνδικαλιστικές τριβές

Φωτιές άναψε το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών στο Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» όπου πρώτη δύναμη εκλέχτηκε η ΔΑΣ με απόλυτη μάλιστα πλειοψηφία, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη συνδικαλιστική παράταξη ΕΡ.ΓΑΣ. από συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα.

Χθες μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές όπου η ΔΑΣ έλαβε 319 ψήφους και 11 έδρες από 282 και 10 έδρες, η ΕΡ.ΓΑΣ. πήρε 19 ψήφους και 0 έδρες από 22 και 1 έδρα που είχε, οι δύο παρατάξεις διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τη ΔΑΣ να υπογραμμίζει ότι η νίκη της έχει «ενοχλήσει πολλούς» γιατί το συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας» είναι πλέον το δεύτερο σε δύναμη πρωτοβάθμιο σωματείο, ενώ από την πλευρά της Εργατοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης οι Μαργαρίτης Γαβριήλ και Μίλτος Καραπιπέρης υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι διαδικασίες των εκλογών ήταν «διαβλητές» και ότι «δε διασφαλίστηκε η νομιμότητα από την Εφορευτική Επιτροπή».

«Οπως στις εκλογές όλων των επιχειρησιακών σωματείων η κάλπη είναι στο χώρο του εργοστασίου, για να διευκολύνει τους συναδέλφους έτσι και το κλαδικό Συνδικάτο είναι υποχρεωμένο να πάει στους χώρους δουλειάς για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Είναι ανέντιμο να θες να βγάλεις άκυρα ψηφοδέλτια συναδέλφων μόνο και μόνο για να βγάλεις μια έδρα στο ΔΣ. Είναι ντροπή να λες ότι οι εκλογές είναι παράτυπες ενώ είσαι παρών σε όλη την εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση και δεν έχεις καταθέσει ούτε μια ένσταση. Ομως έτσι είναι. Η ανυπαρξία από τους αγώνες και τα προβλήματα των συναδέλφων, η συμπόρευση με τους εργοδοτικούς της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε φέρνουν στο σημείο να κάνεις επίθεση στο Συνδικάτο στο οποίο συμμετέχεις και να δίνεις πάτημα στον αντίπαλο να λέει βρωμιές, πηγαίνοντας στην ουσία με το μέρος του» ανταπαντά η ΔΑΣ στους ισχυρισμούς των δύο συνδικαλιστών.

Η ΔΑΣ επίσης τονίζει ότι «η αύξηση των ψηφισάντων στο Συνδικάτο και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ δείχνουν ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των εργαζομένων στο μέταλλο στις ταξικές δυνάμεις και ότι το «Συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας» είναι ένας φωτεινός φάρος που δείχνει το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή αυτόν του αγώνα, αφήνοντας στην άκρη το φόβο, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, την αναμονή ότι θα μας σώσει κάποιος άλλος, μια κυβέρνηση ή ακόμα χειρότερα το αφεντικό μας».

Από την πλευρά τους πάντως οι δύο συνδικαλιστές της ΕΡ.ΓΑΣ. υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά η κάλπη «τελούσε -όπως τονίζουν- υπό τον έλεγχο του ΠΑΜΕ και αυτό είχε ως συνέπεια το «αποτέλεσμα να είναι προδιαγεγραμμένο» και κάνουν λόγο για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά των «υπευθύνων για τη διεξαγωγή των εκλογών». Οπως τονίζουν «μετά την καταμέτρηση διαπιστώσαμε ότι δέκα περίπου συνάδελφοι έκαναν «λάθος» και έβαλαν δύο ψηφοδέλτια στο φάκελο, έτσι ώστε να βγουν άκυρα. Αν βέβαια ήταν πολλοί οι συνδυασμοί θα μπορούσαμε να «κατανοήσουμε» κάποια λάθη. Ομως σε τέτοια έκταση με δύο μόνο συνδυασμούς δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Είναι γνωστή η μέθοδος των διπλών ψηφοδελτίων για να βγάλεις εκτός παιχνιδιού ένα συνδυασμό. Αλλωστε αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρο και σε άλλα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου