ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στο Ιράκ

τέσσερα-χρόνια-από-τον-πόλεμο-στο-ιράκ-851206

Το 2003 διαδηλώναμε ενάντια στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ από τους στρατούς του Μπους και των συμμάχων του, που – υποτίθεται – μάχονταν για ένα πιο «ασφαλή» κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πόλεμός τους συνεχίζεται και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι παραπάνω από τραγικός: Πάνω από 600.000 οι Ιρακινοί νεκροί. Ξεπέρασαν τους 3.500 οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων και οι τραυματίες τους 30.000! Το Ιράκ βυθίζεται όλο και περισσότερο στην διακοινοτική αιματοχυσία, οι υποδομές παραμένουν κατεστραμμένες, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι είδος εν ανεπαρκεία ακόμα και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Και, παρόλα αυτά ο Μπους κλιμακώνει τον πόλεμο και ετοιμάζεται να στείλει 21.500 νέους φαντάρους για ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων.
Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική από τον διαρκή πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ιμπεριαλιστές. Το Ιράν και η Συρία παραμένουν στο στόχαστρο ΗΠΑ-Ισραήλ που, παρά την ήττα τους στο Λίβανο, εντείνουν και πάλι τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις…
Φτάνει πια με αυτό τον παραλογισμό! Σταματήστε τον πόλεμο και τις κατοχές, έξω όλοι οι ξένοι στρατοί από τη Μέση Ανατολή. Καμιά συμμετοχή ή διευκόλυνση από τις κυβερνήσεις μας!
Το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα ασκεί σοβαρή πίεση πάνω στις κυβερνήσεις και η δύναμή του πολλαπλασιάζεται, ενώ καταγράφεται το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ξένοι στρατοί στο Ιράκ. Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η εκλογική ήττα του Μπους πριν από λίγους μήνες στις ενδιάμεσες αμερικάνικες εκλογές ήταν μόνο η αρχή. Τώρα πια μέχρι και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές καταψηφίζουν το αίτημα του προέδρου για αποστολή άλλων 21.500 στρατιωτών στο Ιράκ, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα έχει υιοθετήσει στο πρόγραμμά του την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ στα τέλη του 2008.
Στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται ποσοστά έως και 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ. Στη Βρετανία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τάχτηκε υπέρ της αποχώρησης όλων των Βρετανών στρατιωτών μέχρι το τέλος του 2007. Ο διαρκής πόλεμος του Μπους και των συμμάχων του κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, εργαζομένων, νέων, κινημάτων αλλά και ολόκληρων λαών, η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, προκαλούν μαζικές αντιστάσεις από τη Λατινική Αμερική ως την Ασία.
Στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της αυξάνουν την πίεση πάνω στη φιλοδυτική κυβέρνηση Σινιόρα με μπαράζ απεργιών και επαναλαμβανόμενων διαδηλώσεων, ενώ παρά τον στρατιωτικό και οικονομικό στραγγαλισμό η Ιντιφάντα των Παλαιστινίων μπορεί αυτή την περίοδο να ανασυντάξει τις δυνάμεις της απέναντι στους χασάπηδες του Ολμέρτ.
Εδώ στην Ελλάδα δίνουμε τη δική μας μάχη απέναντι στους δικούς μας πολεμοκάπηλους, την πολιτική των Καραμανλή και Μπακογιάννη, που ανανεώνουν το στρατό της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης του Αφγανιστάν, συμμετέχουν στο ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, παραχωρούν τη Σούδα για κάθε χρήση στους Αμερικάνους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δύναμή μας είναι το φοιτητικό, εκπαιδευτικό, εργατικό κίνημα που νίκησαν στη μάχη της αναθεώρησης του άρθρου 16 και συνεχίζουν τον πόλεμο ενάντια στον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου και τους πραίτορες του Πολύδωρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου