ΤΟΠΙΚΑ

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε.

νέα-σελίδα-στις-σχέσεις-ρωσίας-ε-ε-851206

Αποστολή της ισπανικής προεδρίας (το πρώτο εξάμηνο του 2010) είναι να γράψει μια νέα σελίδα στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις, δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο σε συνάντηση με τον Ντ. Μεντβέντεφ στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στη Ρωσία.
«Αποστολή μας στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας είναι να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της ΕΕ και της Ρωσίας» είπε ο Θαπατέρο στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι κατ ιδίαν συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Γιάροσλαβλ, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, με θέμα «Σύγχρονο κράτος και διεθνής ασφάλεια» και 550 συμμετέχοντες από 18 χώρες.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να υπάρξει περισσότερη αμοιβαία κατανόηση, συνεργασία και εμπιστοσύνη» προσέθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι ανυπομονεί να συνεργασθεί με την ισπανική προεδρία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο διάστημα αυτό θα σημειωθεί εξέλιξη στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Σουηδία, που θα παραδώσει την προεδρία της ΕΕ στην Ισπανία την 1η Ιανουαρίου, είναι προβληματικές.
Η Στοκχόλμη έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και καθυστερεί την έγκριση της διέλευσης από τα χωρικά της ύδατα του αγωγού North Stream, προκαλώντας με όλα αυτά τον εκνευρισμό της Μόσχας.
Τέλος στην παγκόσμια ηγεμονία
Ανεβαίνοντας στο βήμα του διεθνούς συνεδρίου ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τερματιστεί η παγκόσμια ηγεμονία μιας μόνο χώρας και προσέθεσε, αναφερόμενος επίσης στις ΗΠΑ, ότι τα κράτη πρέπει να ασκούν κριτική το ένα στο άλλο για να αποφεύγουν πολιτικές που μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια σταθερότητα.

«Η ανικανότητα και καμιά φορά απλώς η έλλειψη βούλησης μιας κυβέρνησης να ρυθμίσει ένα πρόβλημα προκαλεί ζημιές κι όχι μόνον στη χώρα της» σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

«Η ασυλλόγιστη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μιας μόνο χώρας ήταν η αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος σαφώς στις ΗΠΑ, και απηύθυνε έκκληση για πραγματισμό ώστε να αποφεύγονται «τα ουτοπικά σχέδια παγκόσμιας κυριαρχίας».

Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε τα σχέδια ορισμένων εξτρεμιστικών μουσουλμανικών κινημάτων για ένα «παγκόσμιο χαλιφάτο», όπως και «την καλοπροαίρετη ηγεμονία», όρο που χρησιμοποιούν ορισμένοι πολιτειολόγοι για να περιγράψουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Οι χώρες πρέπει να μπορούν «να ασκήσουν κριτική, όχι μόνον στην εξωτερική πολιτική, αλλά επίσης και σε εσωτερικές πολιτικές […] ίσως για να επισημάνουν ανεπάρκειες, αν η [συγκεκριμένη] πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή προβλήματα, αγνοεί τους κανόνες της ηθικής και τις ανθρωπιστικές αξίες» κατέληξε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου