ΤΟΠΙΚΑ

Eρώτηση για την ανεργία κατέθεσαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

eρώτηση-για-την-ανεργία-κατέθεσαν-οι-βο-475635

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Μάκης Μπαλλής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δανάη Τζήκα, καθώς και η βουλευτής Λάρισας, Ηρώ Διώτη, ζητούν να αντιμετωπιστεί η συνεχώς διογκούμενη ανεργία στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες ανεργίας, σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, παρουσιάζουν πανελλαδικά αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα της ασφυξίας που επιβλήθηκε στην αγορά από τα Μνημόνια και την απουσία επενδύσεων.

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι η ανεργία παρουσιάζει ακόμη πιο αυξητικούς ρυθμούς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Μαγνησία, λόγω και της ιδιαίτερης παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στη Θεσσαλία πλήττει σοβαρά τις ηλικιακά παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, από τους 62.539 καταγεγραμμένους ανέργους, οι 35.073, δηλαδή ποσοστό 56% επί του συνόλου, είναι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εργασία για διάστημα πλέον των δύο ετών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικά είναι 46,68%. Σε ό,τι αφορά δε την κατανομή τους σε ηλικιακές ομάδες, το 52% είναι ηλικίας 15-24 ετών, το 40% είναι 25-29 ετών και το 25,5% είναι 30-44 ετών.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι χαρακτηριστικό στοιχείο της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι άνεργοι είναι ότι μόλις το 8,7% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων, δηλαδή 5.468 άτομα, είναι επιδοτούμενοι, ενώ το 72,7% των ανέργων αναζητά και θέσεις μερικής απασχόλησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ερώτηση επικεντρώνεται στα μέτρα που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ανακουφιστούν οι οικογένειες των ανέργων, δεδομένου ότι ελάχιστοι απ’ αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να τονωθεί η απασχόληση στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, όπως οι γυναίκες και οι άνεργοι νεότερων ηλικιακά ομάδων, καθώς και στις διευκολύνσεις προς τους μακροχρόνια άνεργους για την αναζήτηση εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου