ΤΟΠΙΚΑ

Εγινε καπνός ο… αντικαπνιστικός

εγινε-καπνός-ο-αντικαπνιστικός-851206

Χάος. Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τον αντικαπνιστικό νόμο που εφαρμόστηκε και στην χώρα μας από την 1η Ιουλίου. Οι περιβόητοι έλεγχοι ανύπαρκτοι, ελλιπής ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας (ο αρμόδιος να ενημερώσει βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε συσκέψεις;!), οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ενημέρωση από το κράτος και το κάπνισμα για τους θεριακλήδες σε όλους τους δημόσιους χώρους καλά κρατεί…

Τελικά το μόνο που φαίνεται να έχει μείνει από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα είναι τα σήματα που δείχνουν πως «απαγορεύεται το κάπνισμα», καθώς τίποτα άλλο δεν το απαγορεύει.

Στα καταστήματα που επέλεξαν να χαρακτηριστούν ως μη καπνιστών στη Μαγνησία οι καταστηματάρχες συνήθως κλείνουν το μάτι σε όποιον θέλει να ανάψει ένα τσιγαράκι και για τασάκι μη σκάτε… υπάρχει αυτοσχέδιο και είναι το γνωστό «μεγάλο τασάκι» δηλαδή το πάτωμα! Σε μερικές πιο εξωραϊσμένες περιπτώσεις βέβαια χρησιμοποιούνται και ωραιότατα ποτήρια.

Οι καταστηματάρχες είναι διχασμένοι, το ίδιο και ο κόσμος που πάει στα μαγαζιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι προφήτευαν ότι αυτό το νόμο «δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τον εφαρμόσουμε στην Ελλάδα» μάλλον δεν έπεσαν και πολύ έξω.

Το Υπουργείο
Από ό,τι όλα δείχνουν η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει παραμείνει «tabula rasa» και ήδη υπάρχει η σκέψη να υιοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση του τσιγάρου, δηλαδή να μην υπάρχει καν η επιλογή των καταστηματαρχών για χαρακτηρισμό των μαγαζιών τους ως καπνιστών ή μη. Άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως από την 1η Ιανουαρίου 2010, οπότε και θα είχε το Υπουργείο εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων, θα προχωρούσε σε καθολική απαγόρευση του τσιγάρου.

Η ερώτηση όμως είναι η εξής. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή τρεις μήνες τώρα, δεν έχει καταφέρει το Υπουργείο και το κράτος γενικότερα να επιβάλει τα αντικαπνιστικά μέτρα, τι θα αλλάξει από την καθολική απαγόρευση;

Οι έλεγχοι
Υποτίθεται ότι έως και 1η Σεπτεμβρίου οι έλεγχοι ήταν τυπικοί και δεν επιβαλλόντουσαν πρόστιμα στους καταστηματάρχες, γιατί ήταν «περίοδος χάριτος». Βέβαια δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έστω και τυπικά, στα καταστήματα του Βόλου δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος.

Βγήκαμε και κάναμε πολλές φορές ερωτήσεις στους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο του Βόλου, ειδικά σε καφετέριες που είναι και τα μαγαζιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η απάντηση ήταν από όλους η ίδια: «Δεν έχει έρθει κανένας. Δεν έχουμε δει ούτε έναν άνθρωπο να περνάει να ελέγξει από τη μέρα που εφαρμόστηκε ο νόμος», λένε όλοι οι ιδιοκτήτες. Άλλοι βέβαια το αντιμετωπίζουν θετικά και άλλοι όχι.

Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το συντονιστή Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών του Υπουργείου Υγείας για να μας ενημερώσει σχετικά με τους ελέγχους, πότε θα ξεκινήσουν και πώς θα γίνουν, αλλά και τι θα γίνει με αυτά τα περιβόητα κλιμάκια που επρόκειτο να συσταθούν για τους ελέγχους αυτούς και μόνο.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» είναι ίσως ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός. Ο συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών λοιπόν εδώ και τρεις εβδομάδες, όσες φορές και να προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε, ήταν σε συσκέψεις, φυσικά ούτε λόγος να επικοινωνήσει πίσω μαζί μας.

Η Νομαρχία Μαγνησίας
Ο αρμόδιος αντινομάρχης στην Διεύθυνση Υγείας Νίκος Ντίτορας, ερωτηθείς αν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με τα κλιμάκια που θα κάνουν τους ελέγχους μας, ανέφερε πως δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων θα πρέπει αυτό πρώτα να καθοριστεί σαφώς από το Υπουργείο, ενώ από την πλευρά της η Νομαρχία σκοπεύει στη διενέργεια ελέγχων με δικούς της ελεγκτές, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε μήνυση, όχι όμως και σε άρση της άδειας.

Ο κ. Ντίτορας επισήμανε επίσης πως στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα ελέγχους θα κάνει η τουριστική αστυνομία και στα καταστήματα που υπάγονται στο δήμο η δημοτική αστυνομία, ενώ θα συνδράμουν και οι λιμενικές αρχές.

Χάος και στα νυχτερινά κέντρα
Κανονικά πάντως κάπνιζαν χθες και όσοι Βολιώτες θεριακλήδες βρέθηκαν στα νυχτερινά κέντρα του Βόλου που έκαναν έναρξη για τη χειμερινή σεζόν. Άλλωστε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να μιλήσουν επώνυμα, αναφέρουν πως «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε το κάπνισμα. Περιμένουμε ακόμα την εγκύκλιο του υπουργείου».

Μάλιστα οι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι «δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα αντικαπνιστικά μέτρα στα νυχτερινά μαγαζιά. Υπεισέρχονται άλλες τέσσερεις υπηρεσίες άλλων υπουργείων για το διαχωρισμό τους και όλα είναι θολά. Ακόμα και που προσπαθήσαμε να δούμε τι χρειάζεται για να γίνει ο διαχωρισμός, δεν καταφέραμε να βγάλουμε άκρη» σημειώνει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου.

Να αναφερθεί εδώ ότι για να μπορέσει ένα μαγαζί να προχωρήσει σε διαχωρισμό του χώρου απαιτείται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και να το επιτρέπει φυσικά και η πολεοδομία. Παράλληλα απαιτείται έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ εμπλέκονται και οι υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς κάθε τροποποίηση του χώρου συνιστά υπέρβαση της άδειας λειτουργίας. Μάλιστα πρέπει να υπάρχουν και ξεχωριστές τουαλέτες.

Τα πρώτα στατιστικά από τη γραμμή καταγγελιών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η γραμμή καταγγελιών για το τσιγάρο, το 1142, στη Θεσσαλία αδιαφορούμε παντελώς για το αν θα απαγορευτεί ή όχι το τσιγάρο.

Συγκεκριμένα λοιπόν από την 1η Ιουλίου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει και για τους τέσσερεις νομούς 49 συνολικά καταγγελίες. Δυστυχώς τα στοιχεία ανά νομό δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ξεχωριστά. Πανελλαδικά έχουν καταγραφεί 79.182 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.490 ήταν καταγγελίες.

Τίτλος γραφήματος
Σε ποια καταστήματα αναφέρονταν οι 1.490 καταγγελίες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου