ΤΟΠΙΚΑ

Θεατρικά ταξίδια για νεαρούς θεατές

θεατρικά-ταξίδια-για-νεαρούς-θεατές-851206

Περισσότεροι από 8.000 μαθητές από όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, και όχι μόνο, αναμένεται να παρακολουθήσουν τα “Ταξίδια του τυχερού Πέτρου” που ξεκινούν από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Οι πρωινές οργανωμένες παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ανοίγουν αυλαία, για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολείων διαφόρων περιοχών, όπως Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Κατερίνης, Σκιάθου, Σκοπέλου κ. α. Στόχος των ιθυνόντων του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, είναι το Δημοτικό Θέατρο, να αποτελέσει τόπο συνάντησης και δημιουργικής δράσης για τα παιδιά της Κεντρικής Ελλάδος. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σπύρος Μαβίδης “το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου είναι πρότυπο για τα σχολεία όλης της Ελλάδας, γιατί δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στους αυριανούς θεατές, στα παιδιά, που αποκτούν αισθητική αντίληψη περί της έννοιας του θεάτρου, παρακολουθώντας τις παραγωγές μας”. Τα “Ταξίδια του τυχερού Πέτρου” που γράφτηκαν από τον Αύγουστο Στρίμπεργκ, το 1872, “είναι απολύτως σημερινό έργο που αφορά εξίσου το παιδί του δημοτικού σχολείου, αλλά και τους ενήλικες και τους υπερήλικες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαβίδης, προσθέτοντας ότι “η σύγχρονη διάστασή του έγκειται στις αναφορές που σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις σχέσεις των ανθρώπων, καθώς και τις σχέσεις πολίτη και εξουσίας”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Αντώνης Καφρίτσας, κάνει λόγο για μια “άρτια παραγωγή που καθηλώνει και ταξιδεύει, ταυτόχρονα, τον θεατή, ενώ δίνει στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, την δυνατότητα να ανέβουν στο σανίδι”. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, τονίζει ότι “είναι άξιοι πολλών επαίνων οι τεχνικοί του Θεάτρου, οι οποίοι εργάζονται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση”. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Τάκη Καρνάτσου, σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, σκηνικό Πάρι Μέξη, κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, φωτισμούς Κώστα Π. Τατάκου και χορογραφίες Άντζελας Καλαντζή. Τους χαρακτήρες ενσαρκώνουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Ελένη Αδαμίδου, Κατερίνα Αντωνακάκη, Χρήστος Γλύκος, Αντώνης Κουτσελίνης, Σταμάτης Παγασαίος, Περικλής Τσαμαντάνης, Ελένη Τσεφαλά, Αγγελική Φράγκου, Μαρία Χαϊντούτη και οι μαθητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης: Γιώργος Γαρουφαλής, Μαρίνη Καγιά, Χαρούλα Μιχαήλ, Κασσιανή Ποδάρα, Κώστας Τσάκας και Σπύρος Χαλκιάς. Οι πρωϊνές παραστάσεις θα συνεχιστούν και μετά τις διακοπές του Πάσχα, έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου και από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 27 Απριλίου, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με την γραμματεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στο τηλ. 24210 – 38339.

Θέατρο σημαίνει εκπαίδευση
Το αθάνατο κείμενο του Αύγουστου Στρίμπεργκ, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διότι “ το ενδιαφέρον μας εστιάζεται πριν από την παράσταση, κατά την διάρκεια της παράστασης και μετά την παράσταση”, θα πει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Το παιδί παρακολουθώντας την παράσταση δεν θα πρέπει να έχει μείνει με την εικόνα μιας παραστάσεως, αλλά να υποβάλλει ερωτηματικά, που θα απαντήσουν οι ηθοποιοί οι οποίοι θα προσκληθούν από τα σχολεία”, αναφέρει ο κ. Μαβίδης. “Εχει σημασία, συνεχίζει, να γίνει συζήτηση και μετά την παράσταση για το συγκεκριμένο έργο. Το θέατρο είναι το δεύτερο σχολείο και γι αυτό τον λόγο θα πραγματοποιήσουμε ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς, όπου θα τους δείξουμε, όπως κάναμε και στον Μολιέρο, την διαδικασία των εναλλαγών των σκηνών, μπαίνοντας κατά κάποιον τρόπο και στην δραματοποίηση κάποιου κειμένου που θέλουν οι ίδιοι να παρουσιάσουν στο σχολείο. Θα τους δώσουμε, δηλαδή, καταλήγει ο κ. Μαβίδης, την δυνατότητα μέσα από τις τεχνικές ευκολίες που έχουμε στο Θέατρο, να μπορέσουν και οι ίδιοι να δουν από κοντά πως ακριβώς ανεβάζουμε μια παράσταση”.
Στο μεταξύ, ο κ. Μαβίδης θα πραγματοποιήσει ομιλία αύριο το απόγευμα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, κατόπιν πρόσκλησης της Πανελλήνιας Ενωσης για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ενωσης Φιλολόγων Λάρισας, αναπτύσσοντας τα περί “Θεάτρου στην εκπαίδευση”. Η πρωτότυπη δράση που αναπτύσσει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, προς χάρη των νεαρών θεατών, αποτελεί, εν πολλοίς, πρότυπο σε πανελλήνια κλίμακα και για τον λόγο αυτό εξελίσσεται ως πόλος έλξης για τους μαθητές των σχολείων διαφόρων περιοχών, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου