ΤΟΠΙΚΑ

Σε άσχημη οικονομική θέση η Μονάδα Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

σε-άσχημη-οικονομική-θέση-η-μονάδα-νόσ-478385

Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων, Δ.Σ. και φιλοξενούμενων

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο χώρο της Μονάδας Τοπάλη 7- Ιάσονος στο Βόλο.

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι φιλοξενούμενοι των μονάδων πανελλαδικά, αναφέρουν και τα εξής: «Πέραν της υποχρηματοδότησης την οποία έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αυτών των χρηματοδοτήσεων. Πότε με τον ένα τρόπο πότε με τον άλλο, όσον αφορά τις δικαιολογίες, έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, ή μάλλον στο σημείο μηδέν. Για άλλη μια φορά μας οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών σε μια δυσκολότατη εποχή και τη στιγμή όπου στις οικογένειες (των εργαζομένων) υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος.

Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και ως φορέας -είς έχουμε προβεί σε μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού, έχουμε επιτύχει μειώσεις στα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι ο προϋπολογισμός των φορέων παραμένει ο ίδιος εδώ και χρόνια.

Σήμερα, τονίζουν, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης έχει οξυνθεί ιδιαίτερα. Είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων (μισθοδοσίες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια, ΔΕΚΟ κλπ.), καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων των στεγαστικών δομών μας. Τα θεραπευτικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν είναι τεράστια και ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας πολλών Μονάδων αμεσότατος. Τα συσσωρευμένα χρέη προς εργαζόμενους, προμηθευτές και ιδιοκτήτες κτιρίων μας εκθέτουν σε διάφορες αστικές και ποινικές διώξεις.

Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των εξυπηρετούμενων ψυχικά πασχόντων. Η βούληση όλων μας είναι να συνεχίσουμε το έργο το οποίο παρέχουμε εδώ και πολλά χρόνια, οι ποινικές, διοικητικές και αστικές ευθύνες που μας βαρύνουν όμως, λόγω των τεράστιων χρεών, χωρίς άμεση δική μας ευθύνη, είναι πλέον δυσβάσταχτες και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται πλέον στα επιστημονικά πρότυπα και στην δεοντολογία που υπηρετούμε…»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου