ΤΟΠΙΚΑ

Πλησιάζει στην κατασκευή ατομικής βόμβας

πλησιάζει-στην-κατασκευή-ατομικής-βό-851206

Το Ιράν πλησιάζει στην κατασκευή ατομικής βόμβας αποθηκεύοντας εμπλουτισμένο ουράνιο, ανακοινώνουν οι ΗΠΑ και μαζί με την ΕΕ καλούν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να προσέλθει σε διάλογο «τώρα». Η Τεχεράνη κατέθεσε τις προτάσεις της στους «Έξι».
«Ανησυχούμε σοβαρά ότι το Ιράν εσκεμμένα αποπειράται να διατηρήσει τουλάχιστον την επιλογή των πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Γκλιν Ντέιβις στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία χαρακτήρισαν απαράδεκτη την «επίμονη άρνηση» της Τεχεράνης να διακόψει τον εμπλουτισμό και κατήγγειλαν το γεγονός ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες ζητεί από το 2006 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι απαντήσεις του Ιράν ως τώρα δεν υπήρξαν ούτε θετικές, ούτε ικανοποιητικές» δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Ρίντιγκερ Λίντκινγκ μιλώντας εκ μέρους και της Γαλλίας και της Βρετανίας.

«Καλούμε και πάλι το Ιράν να δεσμευτεί σε σημαντικές διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική διπλωματική λύση. Το Ιράν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Τείνουμε το χέρι μας και απευθύνουμε έκκληση στο Ιράν να ανταποκριθεί» δήλωσε.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να σημειώσει πρόοδο προς την παύση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων. «Πιστεύω πως το Ιράν πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του και να δώσει τέλος στο παράνομο, πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.
Κατέθεσε τις προτάσεις του
Το απόγευμα της Τετάρτης παραδόθηκε, όπως μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, στους πρεσβευτές των Έξι (των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) το πακέτο των προτάσεων που προαναγγέλλει εδώ και καιρό το Ιράν.
Το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η επίδοση του πακέτου των προτάσεων θα γινόταν στον Ελβετό πρεσβευτή που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής του Ιράν στις Βρυξέλλες θα επέδιδε τις ιρανικές προτάσεις στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει πέντε αποφάσεις, τρεις από τις οποίες συνοδεύονται από την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες απαιτούν τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου από το Ιράν.
Η Τεχεράνη δέχεται την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, αλλά αρνείται να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το θέμα του πυρηνικού προγράμματος θεωρείται λήξαν» κατά τη γνώμη του και ότι το Ιράν δεν θα συζητήσει τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα στον πυρηνικό τομέα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει έναν «δίκαιο» διάλογο με τις μεγάλες δυνάμεις επί των μεγάλων προκλήσεων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ διαμήνυσε στο Ιράν ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόταση των ΗΠΑ για διάλογο με στόχο την επίλυση της διένεξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου