ΤΟΠΙΚΑ

“Μπάζει” η τροπολογία του ΤΑΕ…

μπάζει-η-τροπολογία-του-ταε-851206

Η περιβόητη τροπολογία που θα ανακούφιζε τα θύματα του ΤΑΕ “μπάζει” από παντού και σύμφωνα με τις νομικές ερμηνείες επί των διατάξεων που αναλύθηκαν χθες στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας εμπεριέχει πολλές ασάφειες, οι οποίες εάν δεν διευκρινιστούν ουσιαστικά αφήνουν εκτεθειμένους τους εμπόρους.
Το κλίμα του πρωθύστερου προβληματισμού για το εάν ευνοεί ή όχι τους εμπόρους η τροπολογία έτσι όπως έχει συνταχθεί και θα εισαχθεί κάποια στιγμή- εκτιμάται μετά το Πάσχα- στη Βουλή προς ψήφισιν, βάρυναν οι επισημάνσεις του νομικού συμβούλου κ. Χρήστου Στρατηγόπουλου που αναλύοντας βήμα προς βήμα τις διατάξεις, εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για προχειρότητα και πρότεινε να συμπεριληφθούν ορισμένες διατάξεις που θα δικαιώνουν επί της ουσίας τα θύματα της απάτης.
“Η τροπολογία είναι πράγματι ένα θετικό βήμα, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρ. Στρατηγόπουλος, χωρίς όμως περιεχόμενο και συνέχεια…”
Τα τρωτά σημεία της τροπολογίας σύμφωνα με τον κ. Χρ. Στρατηγόπουλο συνίστανται στα εξής :
-Επειδή το ΤΑΕ αρνείται να δώσει στοιχεία (πόρισμα) επίσημα στους θιγέντες, οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει είναι ουσιαστικά στον αέρα. Εάν δεν τεκμηριωθούν, θα κριθούν αστήριχτες στις αίθουσες των δικαστηρίων, άρα όσοι έχουν υποβάλει μηνύσεις δεν θα μπορούν να υπαχθούν στην τροπολογία και θα κληθούν να καταβάλλουν τα ποσά που ήδη διεκδικεί το ΤΑΕ μέσω διαπιστωτικών πράξεων οφειλής που έχουν λάβει ήδη 72 έμποροι στο Βόλο
-Όσοι έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, μόνο μετά την τελεσίδικη απόφαση, θα τους καταβάλλεται η σύνταξη αναπροσαρμοσμένη βάση του συνόλου των ασφαλιστικών τους εισφορών και αναδρομικά Μέχρι τότε θα πληρώνονται σύνταξη για όσες ασφαλιστικές εισφορές δεν αμφισβητούνται και δεν εμπλέκονται στην υπεξαίρεση.
-Εάν το κατηγορητήριο κατά του φερόμενου ως δράστη της υπεξαίρεσης είναι πλημμεληματικό και ο κατηγορούμενος καταδικαστεί 5 χρόνια, οι θιγόμενοι θα δικαιωθούν ως προς τα πέντε χρόνια… μόνο και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν αναγνωρίζονται από το ΤΑΕ
-Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο- ακόμη και μη εκδίκασης της υπόθεσης- παύει η ποινική δίωξη και ουσιαστικά η τροπολογία που βασίζεται στην οριστική και αμετάκλητη απόφαση των δικαστηρίων θα είναι “στον αέρα”.
-Οι διατάξεις της τροπολογίας ουσιαστικά δημιουργούν ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων αφού, εάν η νομοθετική ρύθμιση εισαχθεί προς ψήφιση μετά το Πάσχα, όσοι έχουν ήδη λάβει διαπιστωτικές πράξεις οφειλής θα πρέπει από τώρα να αποφασίσουν – βάσει της προθεσμίας των 30 ημερών- εάν θα υποβάλλουν ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ή θα καταθέσουν μήνυση κατά του δράστη και παντός υπευθύνου για να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης μέχρι την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων, να ανασταλεί κάθε οικονομική απαίτηση του ΤΑΕ από τους ίδιους.
“Πρέπει απαραιτήτως να συμπεριληφθούν στην τροπολογία και οι 72 έμποροι που ήδη έχουν λάβει διαπιστωτικές πράξεις οφειλής, παρατήρησε ο κ. Στρατηγόπουλος, διότι είναι άδικο να δημιουργούνται ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων…”.
Η συνέλευση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ με τοποθετήσεις επί των όσων παρουσίασαν οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΣΒΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου