ΤΟΠΙΚΑ

Ο δάκος… τρώει το εισόδημα ελαιοκαλλιεργητών στο Πήλιο

ο-δάκος-τρώει-το-εισόδημα-ελαιοκαλλι-481780

Με οικονομικό μαρασμό απειλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές στο Πήλιο, καθώς εκτός από τη μειωμένη κατά 50% φετινή παραγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες των μειωμένων κατά 28% κρατικών πιστώσεων για δακοκτονίες.

Οσοι από τους καλλιεργητές σταθούν τυχεροί και δουν τους ελαιώνες τους να καρποφορούν, θα αγωνιούν στη συνέχεια για το εισόδημά τους, καθώς οι μειωμένες πιστώσεις της πολιτείας για δολωματικούς ψεκασμούς, θα αφήσουν απροστάτευτα, στο έλεος του δάκου, χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας, στο νομό καλλιεργούνται 3.370.000 ελαιόδεντρα και οι φετινές πιστώσεις για ψεκασμούς, δηλαδή 560.000 ευρώ, επαρκούν να καλύψουν 1.100.000 ελαιόδεντρα και μάλιστα με 2,5 εφαρμογές αντί των 5 εφαρμογών που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι ισάριθμες γενιές δάκων που αρχίζουν να αναπτύσσονται από τον Ιούνιο με μηνιαίο κύκλο ζωής ανά γενιά.

«Από τις αυτοψίες της υπηρεσίας μας σε ελαιώνες, επισημαίνει ο Διευθυντής κ. Λιάνος, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για χαμηλότερη ανθοφορία από πέρυσι κατά 10% περίπου με υψηλότερα ποσοστά σε ξηρικούς ελαιώνες. Αρχές Ιουλίου θα έχουμε εικόνα της καρπόδεσης και στη συνέχεια θα διαμορφώσουμε άποψη για τη φετινή παραγωγή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρότερη της περσινής.

Οι καιρικές συνθήκες, στην κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα του φθινοπώρου, θα καθορίσουν την τελική παραγωγή, περίπου Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Από τα αποτελέσματα των αυτοψιών και σε συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα βγάλουμε πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών, με την τοποθέτηση δακοπαγίδων ανά 2.000 δέντρα.

Σε περιοχές με ποσοστά ανθοφορίας έως 20% δεν θα προβούμε σε δολωματικούς ψεκασμούς, καθώς με τις φετινές πιστώσεις, μειωμένες κατά 28%, πρέπει να κάνουμε στοχευμένες εφαρμογές σε περιοχές με μεγαλύτερες παραγωγές, προστατεύοντας δηλαδή περισσότερα καρποφόρα δέντρα.

Πέρυσι, εξηγεί ο κ. Λιάνος, μας είχαν αποσταλεί για δακοκτονίες 780.000 ευρώ κι εφέτος 560.000 ευρώ, χωρίς να έχει μικρύνει ο ελαιώνας της Μαγνησίας. Με τα χρήματα που μας δίνουν και με τις τιμές δολωματικού ψεκασμού 0,123 ευρώ ανά δέντρο, εκτιμούμε πως θα κάνουμε 2,5 περίπου γενικές εφαρμογές. Αυτοί οι ψεκασμοί δεν επαρκούν να προστατέψουν τα ελαιόδεντρα από τις επόμενες γενιές δάκων και ιδιαίτερα προς το τέλος της περιόδου ελαιοπαραγωγής, όταν οι καρποί θα είναι έτοιμοι για συγκομιδή.

Εχουμε ζητήσει να μας αποσταλούν επιπλέον πιστώσεις 425.000 ευρώ, ώστε να υλοποιήσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού στη Μαγνησία για την καλύτερη δυνατή προστασία της παραγωγής και για να περιοριστούν τα έξοδα των ελαιοπαραγωγών. Αν δεν πραγματοποιηθούν σε προληπτικό επίπεδο οι απαραίτητοι δολωματικοί ψεκασμοί, οι πληθυσμοί των δάκων θα πολλαπλασιαστούν. Μικρότερη παραγωγή και περισσότερες δαπάνες, θα εκτινάξουν το κόστος καλλιέργειας και θα συρρικνώσουν το αγροτικό εισόδημα», καταλήγει ο κ. Λιάνος, εξαίροντας την υπευθυνότητα των συνεταιριστικών φορέων και παραγωγών που συμμετείχαν σε πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων για ένα αποτελεσματικότερο πρόγραμμα δακοκτονίας, προσαρμοσμένο στις συνθήκες παραγωγής, τις κλιματικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου