ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο 19 τα κρούσματα στην περιοχή Θεσσαλίας

μόνο-19-τα-κρούσματα-στην-περιοχή-θεσσαλ-851206

Να σταματήσει πλέον η ανησυχία και ο πανικός που έχει κυριεύσει τους πολίτες, ζήτησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, μιας και στη Θεσσαλία από τα 80 κλινικά δείγματα ασθενών με γρίπη μόλις τα 19 βρέθηκαν θετικά στη νέα νόσο, δηλαδή ποσοστό 23%, ενώ το 5% μόλις προέρχεται από τη Μαγνησία.
Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, στην Ελλάδα αναμένεται να νοσήσει περίπου το 30% των πολιτών από τη νέα γρίπη, χωρίς όμως να αναφέρεται πόσα από αυτά τα περιστατικά θα είναι βαριάς μορφής.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργάνωσαν χθες ειδική ενημερωτική ημερίδα για το θέμα της νέα γρίπης, στην οποία οι επιστήμονες έδωσαν οδηγίες πρόληψης, ενώ μίλησαν και για τα ιστορικά δεδομένα των πανδημιών.
Η κυρία Έφη Πετεινάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε πως στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όλο τον Αύγουστο ελέγχθηκαν 80 κλινικά δείγματα από ασθενείς απ’ όλη τη Θεσσαλία που προσήλθαν με γριπώδη συνδρομή κι από αυτά τα 19, δηλαδή 23% ήταν θετικά. Το ποσοστό που αφορούσε στη Μαγνησία ήταν 5%, ενώ οι ασθενείς ήταν μεταξύ 19 και 30 ετών, οι περισσότεροι δε απ’ αυτούς είχαν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης επεσήμανε πως η νέα γρίπη θα «ταλαιπωρεί» το σύστημα τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ σχολίασε πως «θα υπάρχουν κρούσματα και στα σχολεία και σε άλλους χώρους συγκέντρωσης. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί».
Επιπροσθέτως ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε μεταξύ άλλων, πως αναμένεται να νοσήσει, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν πρόσφατα σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας από τη νέα γρίπη.
Όμως όλοι συνέστησαν να σταματήσει ο πανικός και μόνο οι ασθενείς με έντονα συμπτώματα να επισκέπτονται τα Νοσοκομεία.

Σύσκεψη Δημάρχων για τη νέα γρίπη

Τα σημεία συνεργασίας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης μεταξύ Νομαρχίας και δήμων εξειδικεύθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του νομάρχη Απ. Παπατόλια και των αντινομαρχών Ν. Ντίτορα και Ντίας Βουβαλούδη με δημάρχους και κοινοτάρχες.
Ελάχιστοι περιφερειακοί δήμοι έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής εγγράφως και ολοκληρωμένα σε όσα έχει ζητήσει η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Σε όλους τους δήμους θα ακολουθήσουν άμεσα επιτόπιες επισκέψεις για έλεγχο των εμβολιαστικών κέντρων. Θα προηγηθούν οι δήμοι που έγκαιρα θα έχουν αναπτύξει τη δομή, οργάνωση και λειτουργία για εμβολιασμούς.
Οι δήμοι κλήθηκαν να υποδείξουν άμεσα τους χώρους που θα διαμορφωθούν άμεσα σε εμβολιαστικό κέντρο και να διαθέσουν από έως δύο υπαλλήλους του δήμου ή εθελοντές ως υπεύθυνους λειτουργίας τους.
Η επόμενη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης έχει προγραμματιστεί στη Νομαρχία για την ερχόμενη Δευτέρα με όλους τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου