ΤΟΠΙΚΑ

Καραμανλής της Ισπανίας ο Θαπατέρο

καραμανλής-της-ισπανίας-ο-θαπατέρο-851206

Στον τέταρτο χρόνο εξουσίας μπαίνουν οι Ισπανοί σοσιαλιστές υπό τον Χοσέ Θαπατέρο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του Λαϊκού Κόμματος.
Βάσει της έρευνας του Ινστιτούτου Οpina για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού SER και της εφημερίδας El Pais, στην πρόθεση ψήφου οι σοσιαλιστές του PSOE προηγούνται με 43% έναντι 39% για το Λαϊκό Κόμμα (PP).
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού έχει παρουσιάσει κάμψη, ωστόσο, ο αντίπαλός του Μαριάνο Ραχόι είναι σε δυσμενέστερη θέση.
Συγκεκριμένα, το έργο του Χοσέ Θαπατέρο εγκρίνει το 49% των πολιτών, ποσοστό χαμηλότερο από το 52% του 2006. Στην περίπτωση του Μαριάνο Ραχόι τα πράγματα είναι χειρότερα: μόλις το 32% εγκρίνει τη στάση του, έναντι 39% τον περασμένο χρόνο.
Από την ίδια έρευνα καταγράφεται μια σχετική αισιοδοξία των Ισπανών για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ τα τρία κυριότερα προβλήματα που εντοπίζουν είναι η τρομοκρατία, η ανεργία και το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών.
Οι «επιδόσεις» του Χοσέ Θαπατέρο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων κρίνονται ικανοποιητικές, δεδομένου ότι το 2006 ήταν μία μάλλον δύσκολη χρονιά για την κυβέρνησή του.
Το θέμα της τρομοκρατίας επανήλθε στην ισπανική επικαιρότητα μετά την απόφαση της ΕΤΑ να «σπάσει» την μονομερή εκεχειρία. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε κατ οίκον περιορισμό την ποινή κάθειρξης ηγετικού στελέχους της βασκικής οργάνωσης δίχασε την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, το πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία έχει πάρει διαστάσεις, ιδιαίτερα στα Κανάρια Νησιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2007 έχουν αποβιβαστεί στα Κανάρια πάνω από 1.400 μετανάστες, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου