ΤΟΠΙΚΑ

Κουνούν μαντήλι… στο ΠΕΔΥ Βολιώτες γιατροί

κουνούν-μαντήλι-στο-πεδυ-βολιώτες-γι-482902

Για να απασχοληθούν στο ΕΣΥ και ενώ στα πολυϊατρεία απουσιάζουν ειδικότητες

Την ώρα που το ΠΕΔΥ στο Βόλο «πάσχει» από ειδικότητες και οι πιέσεις αυξάνονται για προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων του σχετικού νόμου, υποβάλλουν αίτηση για… απόσπαση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Βόλου.

Μέσω αυτών των διατάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ήδη δρομολογείται η απόσπαση τριών γιατρών από το ΠΕΔΥ.

Ενας γιατρός ΩΡΛ, ένας ορθοπεδικός και μία παιδίατρος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που απασχολούνται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο, τις επόμενες μέρες θα διαβούν το κατώφλι του Νοσοκομείου Βόλου με απόσπαση, όπου και θα προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες για το επόμενο τρίμηνο.

Η συγκεκριμένη μετακίνηση «προβλέπεται» βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου, ωστόσο αποτελεί τη μόνιμη… οδό, προκειμένου γιατροί που απασχολούνται τώρα στο ΠΕΔΥ -παλαιότερα στο ΙΚΑ- να μεταπηδήσουν στο ΕΣΥ και τα Νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα ωστόσο στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου, όπου από πέρυσι μέχρι και φέτος την ίδια περίοδο, υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Η απόσπαση των συγκεκριμένων γιατρών, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, προβλέπεται για ένα τρίμηνο, σε αρκετές όμως περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί, όπως ανέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, νοσοκομειακοί γιατροί, αυτές οι αποσπάσεις να αποτελούν το «πολύτιμο διαβατήριο» προκειμένου να κατοχυρώσουν οι γιατροί θέση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και όχι φυσικά με τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπεται για τους νοσοκομειακούς που για να προσληφθούν στο ΕΣΥ, πρέπει να υποβάλλουν πολλά δικαιολογητικά και να περάσουν από την κρησάρα των κρίσεων που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οπως είναι γνωστό με το νόμο Γεωργιάδη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ, κλήθηκαν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μέχρι τότε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο – το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τελικά, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση, ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως και κάνουν μέσα από τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου