ΤΟΠΙΚΑ

Με τα… πιστοποιητικά για μπάνιο στον Παγασητικό

με-τα-πιστοποιητικά-για-μπάνιο-στον-483213

Πολίτες που θορυβήθηκαν από τα προβλήματα στο Βιολογικό, σπεύδουν με δείγματα θαλασσινού νερού στα εργαστήρια

Μπάνιο στις κοντινές παραλίες του Βόλου με πιστοποιητικά ανά χείρας, κάνουν Βολιώτες. Τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη λειτουργία του Βιολογικού και πήραν έκταση ως προς την καταλληλότητα των νερών της θάλασσας, θορύβησαν αρκετούς πολίτες, που έσπευσαν να κάνουν τις δικές τους δειγματοληψίες και να δώσουν τα δείγματα για αναλύσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, προκειμένου να πειστούν ότι η κολύμβηση στα νερά του Παγασητικού είναι ασφαλές… σπορ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το κακό φαίνεται να έγινε στη συνείδηση των Βολιωτών, όσον αφορά την καταλληλότητα των νερών του Παγασητικού. Τόσο οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας περί καταλληλότητας των νερών μετά από αναλύσεις δειγμάτων στο σύνολο των κοντινών ακτών, όσο και τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΜΒ, που έδειξαν ότι η ποιότητα της θάλασσας είναι εξαιρετική, καθώς και το μπάνιο της δημοτικής αρχής στις Αλυκές, δεν κατάφεραν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.

Πολίτες που μένουν στο παραλιακό μέτωπο και είναι στην καθημερινή τους συνήθεια ένα μπάνιο στη θάλασσα κοντά στο σπίτι τους, έσπευσαν να διαπιστώσουν και οι ίδιοι του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

Πήραν μπουκαλάκια, τα γέμισαν με θαλασσινό νερό και απευθύνθηκαν σε χημικά εργαστήρια, πληρώνοντας από την τσέπη τους το κόστος των αναλύσεων προκειμένου να πειστούν. Δεν είναι δε τόσο η δική τους υγεία που φοβούνται, όσο κυρίως των παιδιών τους, ιδίως βρεφών.

Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, μόνιμος κάτοικος απευθύνθηκε στα χημικά εργαστήρια Γούναρη για δειγματοληψίες και αναλύσεις, σε «αγκάλη» δίπλα από την παραλία Αμαρυλίδα, που γειτνιάζει με το Βιολογικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έδωσε στη διάθεση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τα νερά δεν είναι απλώς ασφαλή για κολύμβηση, αλλά εξαιρετικής ποιότητας.

Βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για να χαρακτηριστεί η ποιότητα των νερών εξαιρετική, θα πρέπει οι συγκεντρώσεις εντερόκοκκων να είναι μικρότερες από 100 αποικίες μικροβίων ανά 100ml και κολοβακτηριδίων μικρότερες από 250 αποικίες μικροβίων ανά 100ml.

Στα συγκεκριμένα δείγματα τα e-coli ήταν μηδέν και οι εντερόκοκκοι 4. Η παραλαβή του δείγματος έγινε στις 28 Μαΐου και στις 3 Ιουνίου εκδόθηκαν τα αποτελέσματα.

Σε λειτουργία η αντλία

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ, ενημέρωσε ότι χθες το μεσημέρι τέθηκε σε λειτουργία και η τέταρτη αντλία στο αντλιοστάσιο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων των ΕΕΛ, η οποία είχε υποστεί βλάβη, τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής 8 προς Σάββατο 9 Μαΐου.

«Ως εκ τούτου, διεκόπη η παροχή επεξεργασμένων λυμάτων προς το χείμαρρο «Ξηριά» και το σύνολο της παροχής οδηγείται προς τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου