ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ύποπτοι για φοροδιαφυγή

βολιώτες-ύποπτοι-για-φοροδιαφυγή-485155

Βολιώτες ύποπτοι φοροδιαφυγής κλήθηκαν για εξηγήσεις

Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, έμποροι αλλά και πρόσωπα που είχαν συμπεριληφθεί σε διάφορες λίστες με αδήλωτα εισοδήματα, ήταν μερικοί από υπόπτους φοροδιαφυγής στη Μαγνησία, οι οποίοι έλαβαν επιστολές από τις ελεγκτικές Αρχές για την παροχή εξηγήσεων…

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ηδη, 5-6 φυσικά πρόσωπα, μετέβησαν στην αρμόδια ΔΟΥ Βόλου και ρύθμισαν τη διαφορά που προέκυπτε μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και των εισοδημάτων που προέκυψαν μετά τις διασταυρώσεις κινήσεων λογαριασμών φυσικών προσώπων, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι στο «πόθεν έσχες» εκατοντάδων πολιτών για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με λίστα ονομάτων υπόπτων φοροδιαφυγής, η οποία καταρτίστηκε μετά από αλγοριθμικούς ελέγχους από την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και το ΣΔΟΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι συγκεκριμένοι έλαβαν επιστολές, με τις οποίες κλήθηκαν εντός προθεσμίας πέντε ημερών, να μεταβούν στη ΔΟΥ για να δώσουν εξηγήσεις και κυρίως να παρουσιάσουν τραπεζικά έγγραφα που να αποδεικνύουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο των επιστολών έχει ως εξής:

«Σας καλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν, 2690/1999) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν, 3296/2004 καθώς και των διατάξεων του Π.Δ, 85/2005 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Ν. 3842/2010 , να προσέλθετε ενώπιόν μας, εντός πέντε ημερών στο κατάστημα της Υπηρεσίας μας που βρίσκεται στη διεύθυνση…, φέροντας απαραίτητα μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί αυτή για να διατυπώσετε εγγράφως τις απόψεις σας – εξηγήσεις σας, σχετικά με κινήσεις τραπεζικών σας λογαριασμών.

Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από … έως … βάσει του υπ’ αριθμ. Πρωτ. εγγράφου της ΑΡΧΗΣ του ΑΡΘΡΟΥ 7 του Ν. 3691/2008 (πληροφοριακό δελτίο…), διαπιστώθηκε ότι: Στο τραπεζικό ίδρυμα … είστε δικαιούχος στον υπ’ αριθμ. τραπεζικό λογαριασμό.

Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε ποσό καταθέσεων συνολικού ποσού …€. Το εν λόγω ποσό κατάθεσης υπερβαίνει κατά πολύ το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σας κατά το οικονομικό έτος… σύμφωνα και με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε (αρ. δήλωσης internet).

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3888/2010, Φ.Ε.Κ. 175/Α730-9-2010, προστέθηκε εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. ν. 2238/1994, ως εξής: «Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση». (ΠΟΑ. 1095/29-04-11)».

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις 5-6 περιπτώσεις οι οποίες διευθετήθηκαν, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τους ελεγχόμενους και προχώρησαν οι διαδικασίες προσδιορισμού και καταβολής φόρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου