ΤΟΠΙΚΑ

Θα γίνει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

θα-γίνει-το-πανεκπαιδευτικό-συλλαλητ-851206

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου στην έμμεση αναφορά της ηγεσίας Ελληνικής Αστυνομίας περί ενδεχόμενης απαγόρευσης του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου σήμερα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει το συλλαλητήριο σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: «Δεν υπάρχει θέμα», ενώ παρατήρησε πως «υπάρχει συνταγματική πρόνοια για τις συνθήκες ειρηνικής διεξαγωγής μιας διαδήλωσης».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «αποδίδεται σημασία σε ένα θέμα που δεν έχει σημασία» και σημείωσε πως η «αστυνομία σε ιδιαίτερα δύσκολες περιστάσεις εκτελεί το έργο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Την προηγούμενη ημέρα, είχε συστήσει εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και ιδιαίτερα συστήνεται στους διοργανωτές η λήψη μέτρων περιφρούρησης της συνάθροισης και της πορείας προκειμένου να διεξαχθεί ειρηνικά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστάτωση της κυβέρνησης σχετικά με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα συνδέεται με την ταυτόχρονη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
«Λάδι στη φωτιά»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Δημήτρης Κυριαζίδης επέρριψε ευθύνες για την ένταση που επικρατεί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρα, ο οποίος, όπως είπε, «με δηλώσεις του έριξε λάδι στη φωτιά» πολλές φορές.
Το πρωί, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί προσπάθησαν να συναντηθούν με τον Βύρωνα Πολύδωρα, από τον οποίο είχαν ζητήσει να τους δεχτεί για να του εκφράσουν την ανησυχία τους εν όψει του συλλαλητηρίου. Τελικά, ο κ. Πολύδωρας δεν τους δέχθηκε και τους παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Η ηγεσία του Σώματος διευκρίνισε στους συνδικαλιστές ότι δεν θέλει να είναι απέναντι στους πολίτες η Αστυνομία, ούτε θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές μέθοδοι από αυτές που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται ούτε επίσης διαφορετικός οπλισμός, διαψεύδοντας έτσι ισχυρισμούς ότι θα χρησιμοποιηθούν ειδικές σφαίρες χρώματος κ.λπ.
Διάβημα της ΠΟΑΣΥ
Με διάβημά της προς τον κ. Πολύδωρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει την ανησυχία της «εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας».
Παράλληλα, στο διάβημα αναφέρεται ότι «οποτεδήποτε η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να υπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες , βρέθηκε εκτεθειμένη, πληγώθηκε ως θεσμός, το δε προσωπικό της ήταν εκείνο που πλήρωσε τα επίχειρα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων».
Απευθυνόμενη, δε, προς τον υπουργό η ΠΟΑΣΥ σημειώνει «σεις, όμως, με τη στρατηγική που χαράξατε και με τα σχέδια που εφαρμόσατε, εκ του πλέον αποτελέσματος κρίνοντας, διαπιστώνουμε ότι αντί να έχετε περιορίσει τη βία, τη διογκώσατε σε βαθμό επικίνδυνο πλέον».
Στο μεταξύ, την αντίδρασή της εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ για την προσπάθεια της κυβέρνησης «που με προσφυγή σε αστυνομικά μέτρα προσπαθεί να καταστείλει τους κοινωνικούς αγώνες».
Με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει αυταρχισμό και χρήση αστυνομικής βίας ως μέσο «διαμόρφωσης κλίματος ενοχοποίησης της συμμετοχής των πολιτών στα συλλαλητήρια και αποδυνάμωσης των αγώνων». Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ειρηνικά και μαζικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου