ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα για την εκλογική διαφάνεια

μέτρα-για-την-εκλογική-διαφάνεια-851206

Δέσμη μέτρων ώστε να εμπεδωθούν οι κανόνες δεοντολογίας και η διαφάνεια ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις Εθνικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου καταθέτουμε μια νέα δέσμη αποφάσεων και προτάσεων. Σε ό,τι μας αφορά θα τις εφαρμόσουμε μονομερώς, τις θέτουμε όμως στο δημόσιο διάλογο και προτείνουμε την υιοθέτησή τους και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Αναλυτικότερα, τα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Οικονομικά Κόμματος
– Το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του.
– Το ΠΑΣΟΚ θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου αλλά και κάθε δαπάνης.
2. Δεοντολογία και οικονομικά υποψηφίων
– Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται, πέραν των κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής.
– Κάθε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» και ενημερώνει την Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχει ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής.
3. Οικολογική εκστρατεία
– Το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα.
– Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για μια «πράσινη» προεκλογική εκστρατεία και για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.
4. Διάλογος πολιτικών δυνάμεων
– Προτείνουμε για την τηλεοπτική συζήτηση στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών τη συμφωνία όρων που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με την πρόταση που δημόσια απευθύναμε με συνέντευξη ήδη από το προηγούμενο Σάββατο. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών διαδικασία debate του παρελθόντος.
– Προτείνουμε πέραν αυτού τη συμφωνία για την αξιοποίηση του διαδικτύου και τη συμμετοχή των χρηστών του στην πολιτική αντιπαράθεση, είτε συνολικά στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, είτε σε επιμέρους θεματικές με εκπροσώπους των κομμάτων».

Δεσμεύσεις για διαφάνεια
«Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να υλοποιήσει μετά τις εκλογές κατά προτεραιότητα, θέτοντας άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας του, καθώς και της εμπέδωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, με κορυφαίο το νέο εκλογικό νόμο που έχει δημόσια παρουσιάσει», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου