ΤΟΠΙΚΑ

Συμφώνησαν Αμπάς – Χανίγιε

συμφώνησαν-αμπάς-χανίγιε-851206

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγε συμφώνησαν να παρουσιάσουν ενώπιον του παλαιστινιακού κοινοβουλίου την κυβέρνηση εθνικής ενότητας το Σάββατο.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η ενδοπαλαιστινιακή κρίση, οι Αμπάς και Χανίγε συναντήθηκαν την Τετάρτη και κατέληξαν ότι η επίσημη παρουσίαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα γίνει το πρωί του Σαββάτου.
Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ορισμού των προσώπων που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια και στο σύνολό του το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να έχει ανακοινωθεί έως την Πέμπτη.
Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του ορισμού των υπουργών είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στην αρμοδιότητά του ανήκουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ δίνει στην Χαμάς το δικαίωμα ορισμού του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στον Αμπάς δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης του προσώπου αυτού.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Φατάχ, ήδη έχει οριστεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης Αζάμ αλ Αχμέντ.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «σχεδόν όλα έχουν τακτοποιηθεί».
Το ερώτημα που εκκρεμεί πλέον είναι εάν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με το Ισραήλ και τη Δύση. Ο σύμβουλος του Χανίγε, Αχμέντ Γιουσέφ, δήλωσε πως η οργάνωση μπορεί να προχωρήσει στη διακοπή της «ένοπλης αντίστασης», με στόχο την επίτευξη μιας «πολιτικής» προσέγγισης στην διαμάχη με το Ισραήλ.
Πάντως, επανέλαβε πως η Χαμάς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και θα συνεχίσει να αντιτάσσεται στη λύση των δυο κρατών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου