ΤΟΠΙΚΑ

Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας

σε-τροχιά-υλοποίησης-η-ηλεκτροκίνηση-487934

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο

Σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή της ηλεκτροκίνησης σηματοδότησης στη γραμμή Βόλου – Λάρισας και Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Σ.Σ.Θ. και της ΕΡΓ.ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι η ηλεκτροκίνηση – σηματοδότηση ολόκληρης της Θεσσαλίας θα ξεκινήσει μόλις αρχίσει το πρόγραμμα Στρατηγικού πλαισίου μεταφορών, ενώ το κόστος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με τη διοίκηση τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Με την ολοκλήρωση των έργων, όπως τονίζει ο σύλλογος σιδηροδρομικών Θεσσαλίας, «το μέλλον στις μεταφορές θα είναι στο σιδηρόδρομο αρκεί η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις ότι ο σιδηρόδρομος δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και θα είναι δημόσιος με κοινωνικό χαρακτήρα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη γραμμή Βόλου – Λάρισας έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο αναβάθμισης – ανακαίνισης της γραμμής από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχει ήδη καταγραφεί μεγάλη διαφορά της γραμμής από τις εργασίες που γίνονται κατά κοινή ομολογία του προσωπικού έλξης και κίνησης που εμπλέκονται στα καθημερινά δρομολόγια.

Στο έργο που γίνεται περιλαμβάνει γενική επισκευή του κύριου άξονα της γραμμής λόγω μεγάλης φθοράς, αντικατάσταση στρωτήρων, αντικατάσταση σιδηροτροχιών, αντικατάσταση Ι.Δ. με την τοποθέτηση νέων ανταλλακτικών. Επίσης γίνεται εκβάθυνση της γραμμής στο Χ.Σ. 1+290, συντήρηση όλων των αλλαγών και δεύτερων γραμμών των σταθμών, εξασφάλιση της γραμμής με πασσάλους σε όλο το μήκος, ενώ περιλαμβάνεται και η κατασκευή υπόστεγου στέγασης των παλαιών ατμομηχανών στο Σ.Σ. Βόλου.

Η αναβάθμιση -σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς- θα συμβάλλει στη μείωση χρόνου διαδρομής, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για νέες εμπορευματικές συμφωνίες. Συγχρόνως θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα δεδομένου ότι το κόστος ηλεκτροκίνησης μειώνεται περίπου στο 1/5 της κίνησης με πετρέλαιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου