ΤΟΠΙΚΑ

Ολα τα τοπικά ψηφοδέλτια

ολα-τα-τοπικά-ψηφοδέλτια-851206

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου έχει σημάνει, όπως είναι φυσικό, συναγερμό στα επιτελεία όλων των κομμάτων. Ακόμη και στη Ρηγίλλης φαίνεται πως ελάχιστα πρόσωπα γνώριζαν τις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι βολιδοσκοπήσεις νέων προσώπων για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, τουλάχιστον σε ορισμένα από αυτά, έγιναν από το Λ. Ζαγορίτη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, δύο μόλις 24ωρα δηλαδή πριν το διάγγελμα του Κ. Καραμανλή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Αντώνης Τσελέντης
Βάσω Κυριαζή

Από το βράδυ της Τετάρτης έχει σημάνει συναγερμό και στα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που μέχρι χθες αργά το μεσημέρι, είχε δώσει χρονικό περιθώριο στα στελέχη του που θα ήθελαν να αυτοπροταθούν ως υποψήφιοι στα κεντρικά, ενώ σήμερα το βράδυ συνεδριάζει και η Νομαρχιακή Επιτροπή που θα κάνει στα κεντρικά τη δική της πρόταση. Τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το ίδιο αναμένεται να έχει συμβεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, που είναι σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Σημειώνουμε επίσης τις ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφόμενη ως πολύ πιθανή αυτόνομη κάθοδο του Συνασπισμού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Εξέλιξη που κρίνεται σημαντική, καθώς η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι συνάρτηση από τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, όπως και από τα ποσοστά των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν κάτω από το πλαφόν του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Τα ονόματα
που ακούγονται
Στη Νέα Δημοκρατία εκτός από τους βουλευτές Θανάση Νάκο και Γιώργο Σούρλα και την πρώην βουλευτή Ζέττα Μακρή, η ΝΟΔΕ Μαγνησίας έχει αποστείλει στη Ρηγίλλης πρόταση στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο Βασίλης Χατζόπουλος, πρώην αντινομάρχης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Έξαρχος, η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Ιουλία Μαντέλου, επίσης πρώην νομαρχιακή σύμβουλος .
Για να θέσει υποψηφιότητα βολιδοσκοπήθηκε από τον γραμματέα του κόμματος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ωστόσο αρνήθηκε ευγενικά. Αυτονόητο θεωρείται ότι στη «μάχη» της τελικής επιλογής των τεσσάρων υποψηφίων βουλευτών που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ τοπικά παίζουν και οι πολιτευτές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης Έλενα Αντωνοπούλου, Αργύρης Κοπάνας, Κων. Μπούρχας, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούστηκε και το όνομα του δικηγόρου Σπύρου Δεσύλλα από το χώρο της ΟΝΝΕΔ . Χθες κομματικά στελέχη θεωρούσαν βέβαιο ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή, θα είναι το ίδιο με αυτό του 2007, με μόνη αλλαγή αυτή του Σπ. Δεσύλλα στη θέση του αποβιώσαντος Χρ. Αντωνίου.

Στο ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ σήμερα Κυριακή στις 10.30 το πρωί συνεδριάζει η Εκλογική Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας στο Δημαρχείο του Βόλου, ενώ στις 7 το βράδυ συνεδριάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος για να καταθέσει και επισήμως την πρότασή της στην Ιπποκράτους, η οποία θα ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα των υποψηφίων, το αργότερο όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι την Τετάρτη και πριν την άνοδο του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.
Η διαδικασία των προτάσεων ασφαλώς δεν αφορά στους νυν βουλευτές Κώστα Καρτάλη και τη Ροδούλα Ζήση που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ υποψήφια θα είναι και η Πετρούλα Ντελεδήμου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών.
Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν αυτοπροταθεί με αίτηση που κατέθεσαν στο ΠΑΣΟΚ για υποψήφιοι βουλευτές οι τρεις δικηγόροι Βασίλης Νιζάμης, που ήταν υποψήφιος και το 2007, ο Γιάννης Βλάχος που κατάγεται στο Βόλο και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και ο Γιάννης Διαμαντής που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στο Βόλο και έχει συμμετέχει στη νομική υποστήριξη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην πρόταση που θα κάνει η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνονται επίσης η νομαρχιακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη που έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχει, όπως επίσης και ένα Άτομο με Ειδικές Ανάγκες από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, ενώ επίσης έχουν βολιδοσκοπηθεί τοπικά και κεντρικά στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζητήσεις γίνονται και με άλλα πρόσωπα απευθείας από την Ιπποκράτους που μέχρι τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση να είναι υποψήφιοι ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Πάνος Σκοτινιώτης και ο γιατρός Χρήστος Δερβένης.

Το ΚΚΕ
Για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου όπως τόνισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μαγνησίας Γιώργος Λούμας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για τις εθνικές εκλογές.
Οι τοπικές οργανώσεις θα συγκληθούν τις επόμενες μέρες προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες και έπειτα θα αξιολογηθούν για τις οριστικές επιλογές από τη Νομαρχιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Υποψήφιος εκ νέου θεωρείται σίγουρα ο νυν βουλευτής Νίκος Γκατζής, ενώ στο ψηφοδέλτιο επίσης θα προταθούν ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Απόστολος Νάνος και ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ στη Νέα Ιωνία Βασίλης Λινάρδος. Από το ΚΚΕ δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία που ακούστηκε το τελευταίο διάστημα για το όνομα του πρώην δημάρχου Νέας Ιωνίας Στέφανου Φούσκη, ενώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα επιδιωχθεί να εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο η νεολαία αλλά και ευρύτερες δυνάμεις που ασπάζονται τις απόψεις του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. εκείνο που κυριαρχεί είναι η ρήξη ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι σήμερα το πρωί που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ στην Αθήνα, θα αποφασιστεί εκτός απροόπτου η αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΝ. Με την έννοια αυτή στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος που έγινε την περασμένη Πέμπτη δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι από το χώρο του ΣΥΝ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Η Ν.Ε του ΣΥΝ Μαγνησίας θα συνεδριάσει πάντως αύριο το βράδυ προκειμένου να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί Στο ΣΥΝ αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει με το ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει δυαρχία, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του κόμματος στη Μαγνησία, για έναν πρόεδρο που αν μη τι άλλο έχει αποσπάσει το 72% των ψήφων στο Συνέδριο. Οτιδήποτε άλλο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, συνιστά ομηρία και σύγχυση του ενιαίου μηνύματος που πρέπει να εκπέμπει στην κοινωνία ο χώρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΛΑΟΣ

Τα τοπικά στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού εμφορούνται από αισιοδοξία ότι εάν διατηρηθούν τα ποσοστά των ευρωεκλογών και ενισχυθούν μπορούν να κερδίσουν ακόμη έδρα στο Νομό Μαγνησίας.
Το ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν έτοιμο με μία μάλιστα γαλάζια μεταγραφή, αφού κατά 99% υποψήφιος θα είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Παύλος Μαρκάκης. Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν σίγουρα οι Βασίλης Παναγόπουλος, γιατρός από τη Σκιάθο, Κορίνα Αργυροπούλου, αρχιτέκτων, Κώστας Τσιαμαντάνης, Μηχανολόγος- Μηχανικός, Σπύρος Ψαχούλας, απόστρατος αξιωματικός, Αποστόλης Καμακάς, Θεολόγος.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές Ομάδες του κόμματος από τους τέσσερεις θεσσαλικούς νομούς. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδος θα έχει καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Μαγνησίας με το βάρος να δίνεται στη νεολαία, εκεί όπου εκτιμάται ότι έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα οι Οικολόγοι. Μερικά από τα ονόματα που ακούγονται είναι του 25χρονου εμπόρου Πάνου Ζαφειρίου και του δικαστικού επιμελητή Τάκη Κολώνια. Σημειώνεται ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές πήραν στο Δήμο Βόλου το διόλου ευκαταφρόνητο 5% και στο Νομό Μαγνησίας το 3,8%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου