ΤΟΠΙΚΑ

Επανέρχεται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος η ναυτική εβδομάδα

επανέρχεται-με-πρωτοβουλία-της-μητρό-492577

Ανοίγει στις 2 Ιουνίου ο κύκλος με εκδηλώσεις στην παραλία και άλλους χώρους σε συνεργασία με φορείς

Επανέρχεται στο προσκήνιο ο θεσμός της ναυτικής εβδομάδας στο Βόλο, μετά από 7 χρόνια, μέσω της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Μαγνησία. Ο κύκλος εκδηλώσεων που θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 8 Ιουνίου,

συνάδει με τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» φιλοδοξεί να επανακαθιερώσει από φέτος τη «Ναυτική εβδομάδα στο Βόλο, με συνεργάτες το Δήμο Βόλου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, τις Εφορείες Προσκόπων, τους Συλλόγους Ερασιτεχνών Αλιέων, τους Ναυτικούς, Αθλητικούς Ομίλους και δεκάδες Σωματεία. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από τοπικές χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα, τη Φιλαρμονική του Δήμου αλλά και την περίφημη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κύκλος των εκδηλώσεων που συγκροτούν τη «Ναυτική εβδομάδα στο Βόλο» δεν περιλαμβάνουν αμιγώς δράσεις ναυταθλητικού χαρακτήρα, κατά τα πρότυπα του παρελθόντος, αλλά συγκροτούν μια καινούργια πρόταση.

Μιλώντας κατ’ αρχάς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», επεσήμανε ότι «όλοι έχουμε πολύ καλές μνήμες από τη ναυτική εβδομάδα που πραγματοποιούνταν κατά το παρελθόν και επαναφέρουμε το θεσμό, με εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στην παραλία και σε άλλους χώρους». Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε παράλληλα ότι «στόχος μας είναι η ναυτική εβδομάδα να αποτελέσει θεσμό, ο οποίος αρμόζει στον τόπο μας και θα προσφέρει χαρά στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε».

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός», επεσήμανε ότι συμμετείχαν εθελοντικά πολλοί φορείς για την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο τίθεται σε νέες βάσεις, «προκειμένου να δώσουμε πολιτισμό σε καιρούς χαλεπούς».

Ο μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Δήμου Βόλου, Γιάννης Καρκάλας, ο οποίος δίνει το «παρών» στη συγκεκριμένη προσπάθεια, επεσήμανε από την πλευρά του ότι θα είναι στο πλευρό του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός», όποτε ζητηθεί η συνδρομή του.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η Αδαμαντία Μουτσινά, μέλος του Δ.Σ. του παραπάνω φορέα, επεσήμανε ότι υπήρχε σημαντικό έλλειμμα στον πολιτισμό σε σχέση με τη ναυτική εβδομάδα, σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία, που διαθέτει ναυτική παράδοση. Παράλληλα η κ. Μουτσινά αναφέρθηκε στην ενωτική φιλοσοφία της «Κιβωτού», που θέτει ως προτεραιότητα τη συνεργασία μεταξύ φορέων.

Το πρόγραμμα

Η έναρξη θα γίνει από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο την Τρίτη 2 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Μνημείο Ηρώων, με μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και επίδειξη παραδοσιακής Ιστιοπλοΐας από τους Ναυτοπροσκόπους.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 8.00 μμ, στην παραλία του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης Κουκουζέλης», την Ορχήστρα «Ρυθμός» και την «Πολυφωνική Χορωδία Βόλου».

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις 8 μμ, στον Προαύλιο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 8.00 μμ στην παραλία του Βόλου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 9.00 το πρωί, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγιος Απόστολος ο Νέος» στο Αλιβέρι, με κεντρικό σύνθημα: «Κόντρα στις διακρίσεις». Θα ακολουθήσει πανηγύρι με χορούς και τραγούδια.

Επίσης, το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της περίφημης μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 7.00 το πρωί, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου και ακολούθως θα ψαλεί μνημόσυνο για τον «Αγνωστο Ναύτη» και τους ναυτικούς.

Επίσης, την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Να ξανακάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης». Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας και μουσικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, στις 8:00 το βράδυ, στο Θερινό Κινηματογράφο «Εξωραϊστική» με τη συνεργασία του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ με θέμα: «Το νησί των Τρικέρων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου