ΤΟΠΙΚΑ

Μουσικές γνώσεις για παιδιά και νέους

μουσικές-γνώσεις-για-παιδιά-και-νέους-851206

Ανοιξε από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου ο κύκλος εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, όπου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2010.
Με την παρουσία των δύο Ορχηστρών (Συμφωνική Νέων και Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου), τη δημιουργία πολλών μικρών σχημάτων, τη δυνατότητα συμμετοχής των Βολιωτών σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, την πρόσληψη αποφοίτων του Ωδείου, τις υποτροφίες, δημιουργήθηκε η υποδομή μιας ευρύτατης προοπτικής κι ένας ορίζοντας εξαιρετικά σημαντικός. Οι μαθητές που ήδη έχουν παρακολουθήσει για ένα ή περισσότερα χρόνια τμήμα του Ωδείου, θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών που έχουν επιλέξει, ενώ για τους μικρούς φίλους της μουσικής δίνεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου μία μοναδική ευκαιρία να επιλέξουν την μουσική κατεύθυνση που επιθυμούν μέσα από τα τμήματα προ – ωδειακής εκπαίδευσης που λειτουργούν ως αφετηρία σπουδών στο Δημοτικό Ωδείο.
Στόχος της προωδειακής εκπαίδευσης είναι να φέρει τα παιδιά σε άμεση δημιουργική επαφή με την μουσική και να τα κατευθύνει σε ποιοτικές μουσικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών κατευθύνσεων, καθώς για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου διδάσκονται: Βιολί, Βιόλα, Τσέλο, Κοντραμπάσο, Φλάουτο, Όμποε, Κλαρινέτο, Φαγκότο, Τρομπέτα, Κόρνο, Τρομπόνι, Τούμπα, Πιάνο, Κιθάρα, Κρουστά, Αρμόνιο, Ακορντεόν, Διεύθυνση Ορχήστρας, Ανώτερα Θεωρητικά, Προετοιμασία για τα Πανεπιστήμια, Μουσική Τεχνολογία, Κλασικό Τραγούδι, Ελληνική Μουσική (Βυζαντινή, Ελληνικό Τραγούδι, Παραδοσιακή, Λαϊκή), Αναγεννησιακή και Μπαρόκ Μουσική (λαούτο, τσέμπαλο), Τζαζ Ροκ (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, σαξόφωνο, ντραμς), Μουσικοθεραπεία.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου το Δημοτικό Ωδείο διοργανώνει σεμινάρια (για τους σπουδαστές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς) και ένα πλήθος μουσικών εκδηλώσεων που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως εκτελεστές μουσικών συνθέσεων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στο χώρο της μουσικής.
Η γενικότερη φιλοσοφία του Ωδείου στάθηκε – πέρα από την ανάπτυξη ενός άξιου τοπικού δυναμικού – στη σύνδεσή του με τη ζωή της πόλης και τη σύνδεση των σπουδών με την κοινωνία και τη μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη των σπουδαστών.

Γνωριμία με τα μουσικά όργανα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής», διοργανώνεται στο Ωδείο, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους υποψήφιους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου, να επιλέξουν το μουσικό όργανο που τους εκφράζει περισσότερο, ενώ οι αρμόδιοι καθηγητές θα προβούν σε παρουσιάσεις των οργάνων και της διδασκαλίας τους, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα επαναληφθεί την Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Καθηγητές όλων των οργάνων θα βρίσκονται τις παραπάνω μέρες στην διάθεση των γονέων και των παιδιών, προκειμένου να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις σπουδές, να γνωρίσουν στα παιδιά τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στο Ωδείο και να τα φέρουν σε επαφή με το πλούσιο φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα διδασκόμενα όργανα, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Χορωδία, τα σύνολα Μουσικής Δωματίου, τα σύνολα jazz rock μουσικής, το τμήμα ελληνικού τραγουδιού, η Μουσική Τεχνολογία και οι συναυλίες δίνουν στους νέους πολλές δυνατότητες και μίαν άλλη προοπτική και νόημα στις τυπικές σπουδές τους.
Πληροφορίες δίνονται στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, τηλ. 24210 36992 και 24210 39594
Μεταμορφώσεως 1, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 9.00 – 2.00 το πρωί και 6.00 – 9.00 το απόγευμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου