ΤΟΠΙΚΑ

Εδιωξαν για πολιτικούς λόγους εισαγγελείς

εδιωξαν-για-πολιτικούς-λόγους-εισαγγ-851206

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες και εξηγήσεις από τον ίδιο τον Τζορτζ Ο.Μπους απαιτούν οι Δημοκρατικοί μπροστά στις αποκαλύψεις για απόλυση οκτώ ομοσπονδιακών εισαγγελέων για πολιτικούς λόγους και μάλιστα με εμπλοκή του Λευκού Οίκου. «Αποδέχομαι την ευθύνη, δεν παραιτούμαι», λέει ο Γκονζάλες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι έχει ευθύνη για τα «λάθη» που διέπραξαν στελέχη του υπουργείου του και οδήγησαν στην απόλυση των εισαγγελέων, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί. «Είμαι υπεύθυνος για όλα όσα γίνονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είμαι ενήμερος για τα λάθη που διεπραχθησαν στο υπουργείο, αλλά θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου» είπε.
Στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο Αλμπέρτο Γκονζάλες χαιρέτισε «την ανεξαρτησία» των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, και παράλληλα υπενθύμισε ότι το αξίωμά τους εξαρτάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει από το Σύνταγμα την εξουσία να τους διορίζει και να τους αντικαθιστά.
Σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες, οι οκτώ ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απομακρύνθηκαν γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν σε πιέσεις Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων που τους ζητούσαν να είναι πιο επιθετικοί σε καταγγελίες για νοθεία από τους Δημοκρατικούς στις εκλογές για το Κογκρέσο, τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να συγκαλύψει και την εμπλοκή του Τζορτζ Ο.Μπους και κορυφαίων συμβούλων του στις απολύσεις των εισαγγελέων.
Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση των οκτώ εισαγγελέων έγινε διότι δεν ήταν επαρκείς στο έργο τους. Όπως διαπιστώθηκε όμως οι εισαγγελείς -που ας σημειωθεί είχαν διοριστεί από τους Ρεπουμπλικανούς- είχαν άμεμπτο ιστορικό.
Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης αξίωσαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Τζον Εντουαρντς.
Το Δημοκρατικό κόμμα ζήτησε, επίσης, την παραίτηση του πολιτικού συμβούλου του Μπους, Κάρλ Ρόουβ, που κατηγορείται ότι συνέβαλε στην απόλυση του ομοσπονδιακού εισαγελλέα του Αρκανσο Μπαντ Κάμινς για να διορίσει έναν φίλο του. Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει ήδη στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κάιλ Σάμπσον.
«Ο πρόεδρος Μπους πρέπει να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σόμερ, νούμερο τρία στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα εβδομάδων που ο Γκονζάλες έρχεται αντιμέτωπος με «πυρά». Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αρχηγός του FBI Ρόμπερτ Μίλερ παραδέχθηκαν περιπτώσεις αντικανονικής και συχνά παράνομης χρήσης της μετά 11ης Σεπτεμβρίου αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας (USA Patriot Act) για να «διεισδύσουν» σε προσωπικά στοιχεία Αμερικανών στο πλαίσιο ερευνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου