ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποίηση για την παράταση της ρύθμισης από επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες

ικανοποίηση-για-την-παράταση-της-ρύθμ-498356

Αγώνας η συγκέντρωση χρημάτων της πρώτης δόσης

Διάχυτη ικανοποίηση υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων κατά ένα μήνα. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι υποδέχθηκαν την απόφαση με ανακούφιση, καθώς ενώ η προθεσμία έληγε χθες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ήταν εκείνοι που δεν ήταν σε θέση να μπουν στη ρύθμιση λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος, που ρωτήθηκε είπε ότι δυστυχώς για έναν οφειλέτη της Φορολογικής Διοίκησης με ποσό της τάξεως των 10.000 – 50.000 ευρώ τα χρήματα που μαζεύονταν ως δόση ύψους 100 ή 500 ευρώ αντίστοιχα δεν υπήρχαν για να καταβληθούν.

«Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να πληρωθεί η πρώτη δόση καθώς παράλληλα τρέχουν και άλλες υποχρεώσεις. Η απόφαση είναι προς τη θετική κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας, επίσης συμφώνησε ότι η παράταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε όμως ότι παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Δεν υπάρχει ρευστότητα. Οι Τράπεζες έχουν πάψει να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες. Ο κάθε επαγγελματίας προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα από εκεί που δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο ίδιος διευκρινίζοντας, πάντως ότι οι ρυθμίσεις είναι δίκοπο μαχαίρι για τη Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων καθώς τα χρήματα των δόσεων χάνονται από την αγορά.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, μετέφερε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου προς το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με την αναπληρώτρια Υπουργό κα Βαλαβάνη, για την αποδοχή του αιτήματος των φορέων της αγοράς περί παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων.

«Με τη σχετική παράταση, η επίσημη Πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των εμπόρων και των μικρομεσαίων της αγοράς, ενώ παράλληλα δηλώνει ξεκάθαρα τη διάθεσή της να τους υποστηρίξει ενεργά, στην προσπάθειά τους να μείνουν ζωντανοί μέσα στην κρίση.

Η σχετική απόφαση της κας Υπουργού ελήφθη μετά την έκθεση των επιχειρημάτων των φορέων της αγοράς και του σχετικού υπομνήματος που κατέθεσε η ΕΣΕΕ, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι έμποροι, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν την ευνοϊκή για την επιχειρηματικότητα ρύθμιση.

Η παράταση θα είναι μηνιαία και ουσιαστική, καλύπτοντας σειρά πρακτικών προβλημάτων των επιχειρηματιών, ούτως ώστε και αυτοί να ευεργετηθούν από την ένταξή τους στην ρύθμιση αλλά και το κράτος να ενισχύσει τα έσοδά του» πρόσθεσε.

Να επισημανθεί ότι στις 38 μέρες της ρύθμισης οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πανελλαδικά ξεπέρασαν τις 700.000 κι αφορούν στη ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου