ΤΟΠΙΚΑ

Διαμεσολάβηση για συμφιλίωση Ιράκ και Συρίας

διαμεσολάβηση-για-συμφιλίωση-ιράκ-κα-851206

Το Ιράκ και τη Συρία επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια να συμφιλιώσει τις δύο χώρες μετά από την αιματηρή επίθεση στη Βαγδάτη και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το Ιράκ κατά της Συρίας.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ χαρακτήρισε «ανήθικες» τις κατηγορίες που εκτόξευσε το Ιράκ κατά της χώρας του για τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο ιρακινό έδαφος και ζήτησε από τη Βαγδάτη να προσκομίσει αποδείξεις.

«Όταν η Συρία κατηγορείται ότι σκοτώνει Ιρακινούς, ενώ φιλοξενεί περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινούς…αυτή θεωρείται μία ανήθικη κατηγορία», είπε ο Σύρος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επισκεπτόμενο τη Δαμασκό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Όταν η Συρία κατηγορείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία ενώ την πολεμάει επί δεκαετίες… πρόκειται για μία πολιτική κατηγορία που δεν συνάδει με την πολιτική λογική. Και όταν κατηγορείται για τρομοκρατία χωρίς απόδειξη, είναι εκτός οποιασδήποτε θεμιτής λογικής», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει πρώτα συναντήσεις με τον Σύρο πρόεδρο και τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό και στη συνέχεια με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ-Μαλίκι και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ στη Βαγδάτη.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη και κοινή λογική θα είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί η κρίση», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λίγο πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα.

«Έχουμε ορισμένες ιδέες για τους τρόπους που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση», επισήμανε.

Το Ιράκ ζήτησε από τη Συρία να εκδώσει τους δύο Ιρακινούς που πιστεύεται ότι είχαν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις, στις 19 Αυγούστου, που προκάλεσαν το θάνατο 95 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600 στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στην αρχή της εβδομάδας το Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τη Δαμασκό και λίγες ώρες αργότερα η Συρία απάντησε ανακαλώντας τον δικό της πρεσβευτή από τη Βαγδάτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου