ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν οι διαφορές στη Ν. Αμερική

παραμένουν-οι-διαφορές-στη-ν-αμερική-851206

Τη μέση οδό επέλεξαν οι ηγέτες των χωρών της Ν. Αμερικής, προκειμένου να χειριστούν την κρίση στις σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλας (και όχι μόνο), την οποία προκάλεσε η απόφαση της Μπογκοτά να συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Σύνοδος (UNASUR) αναφέρεται ότι γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της Κολομβίας, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται:
«Η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων δεν μπορεί να απειλεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα μιας νοτιοαμερικανικής χώρας και κατά συνέπεια την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Οι ηγέτες των χωρών της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκαν στο Μπαριλότσε της Αργεντινής και όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της περιοχής κάθονταν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν ένα πολιτικό ζήτημα, όπως την παρουσία τρίτων χωρών στην περιοχή τους.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, προσπάθησε στη δική του παρέμβαση να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, προασπίζοντας το θεσμικό ρόλο της Συνόδου.
«Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα θέματα που μας αφορούν» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Αλβάρο Ουρίμπε της Κολομβίας επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο δε θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της, ούτε απειλεί τη Νότιο Αμερική.
Μάλιστα άσκησε κριτική σε όσους «μόνο στα λόγια» στηρίζουν τη χώρα του στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των βαρόνων των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μια τρίτη χώρα (οι ΗΠΑ) δείχνουν έμπρακτα τη διάθεσή τους να βοηθήσουν.
Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κάλεσαν τον Ουρίμπε να καταθέσει στη Σύνοδο το κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας, ώστε να δουν όλοι τι ακριβώς περιλαμβάνει.
Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, πρότεινε να συζητηθεί σε γενικότερο πλαίσιο το θέμα των στρατιωτικών βάσεων της Κολομβίας και να υιοθετηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Κατέθεσε μάλιστα την ιδέα να υπάρξει επίσκεψη του Συμβουλίου Άμυνας της UNASUR στην Κολομβία, για να δει από κοντά τις βάσεις.
Την ιδέα της Φερνάντες στήριξε και η Χιλιανή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ. Τελικά, όλοι οι ηγέτες αποφάσισαν να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν, κλείνοντας -για την ώρα- το θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου