ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς «Τειρεσία» οι πληρωμένες επιταγές

χωρίς-τειρεσία-οι-πληρωμένες-επιτα-851206

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε), στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, επισημαίνει για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, όπως εκδηλώνεται με την τεράστια και συνεχιζόμενη αύξηση του φαινομένου των ακάλυπτων και των μεταχρονολογημένων επιταγών, το οποίο είναι ήδη πολύ σοβαρό και δυστυχώς προβλέπεται να γίνεται εκρηκτικό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το ΒΕΑ στην επιστολή του τονίζει ότι, εν μέσω της κρισιακής κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία, με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πολύ μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κάλυψης εγκαίρως των επιταγών που έχουν εκδώσει, υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας να βρίσκεται καταγεγραμμένο στο σχετικό Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων – Σ.Α.Υ. («μαύρη λίστα») της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. με συνέπεια την αδυναμία συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και την ανατροφοδότηση της κρίσης.
Η καταστροφική αυτή εξέλιξη και προοπτική επιτάσσει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας. Το ΒΕΑ προτείνει στο πλαίσιο αυτό και στο ειδικό θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία του Σ.Α.Υ. της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. να διαγράφεται από το Σύστημα ο εκδότης επιταγής, η οποία σφραγίστηκε και ο οποίος σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της την εξοφλεί κανονικά και προσκομίζει στην τράπεζα το αντίστοιχο στέλεχος. Η ύπαρξη ρυθμίσεων τέτοιου τύπου, όπως η προτεινόμενη και για το διάστημα τουλάχιστον που διαρκεί η οικονομική κρίση, το ΒΕΑ θεωρεί ότι θα δώσει πολύτιμη ανάσα στην αγορά και θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις συνέπειες της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου