ΤΟΠΙΚΑ

«Πιθανή πλέον η κατάρρευση της οικονομίας»

πιθανή-πλέον-η-κατάρρευση-της-οικονο-851206

Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά από δεκαέξι χρόνια, βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην οικονομική ύφεση και τη δημοσιονομική κατάρρευση επισημαίνει σήμερα σε συνέντευξη στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης που εκτιμά ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές, η οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακρόχρονη στασιμότητα, μόνιμη απώλεια εισοδημάτων και υψηλή ανεργία, με ό, τι αυτά συνεπάγονται για την κοινωνική συνοχή της χώρας»

Ο Φίλιππος Σαχινίδης μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση, αναφέρεται στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στο μέλλον της γεωργίας, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Σαχινίδη, όλοι παραδέχονται ότι η ελληνική οικονομία είναι ο μεγάλος ασθενής αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα που εκτιμάται ότι θα πρέπει να ληφθούν από το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης;
Στην σημερινή συγκυρία η αλλαγή πολιτικής είναι το βασικό ζητούμενο μόλις το ΠΑΣΟΚ λάβει εντολή να κυβερνήσει τη χώρα. Άμεσος στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με ένα έκτακτο σχέδιο.
Βασικές του συνιστώσες είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της πολιτικής μας θα παρουσιάσουμε στους εταίρους ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά. Αυτό προϋποθέτει την επαναλειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχει καταρρεύσει και να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Να προωθήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που κατανέμει τα φορολογικά βάρη κατά κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στο σκέλος των δαπανών θα επανεξετάσουμε γραμμή – γραμμή τις δαπάνες του προϋπολογισμού για να περιορίσουμε τη σπατάλη, ενώ παράλληλα θα εισαγάγουμε και ένα σύστημα αξιολόγησης των δαπανών για να δούμε τι αποτελέσματα έχουμε.

Εχετε περιγράψει ως ΠΑΣΟΚ πολλές φορές τους προγραμματικούς στόχους που έχετε θέσει σε προτεραιότητα όταν γίνετε Κυβέρνηση. Σε ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο βασίζονται;

Για το ΠΑΣΟΚ οι προτεραιότητές εκφράζονται μέσα από τους πέντε μεγάλους εθνικούς στόχους. Αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας που έχει τρωθεί από τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη και το δικαιούνται να νοιώσουν ξανά περήφανοι όπως το 2001 με την ΟΝΕ και το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας που έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και περιορίζει τις προοπτικές της χώρας επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη. Διασφάλιση ενός συστήματος παιδείας και γνώσης για όλους που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας.
Αναγέννηση του κοινωνικού κράτους παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αντιμετώπιση της πολιτικής και θεσμικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και στους θεσμούς.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην «πράσινη ανάπτυξη». Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη;
Το σχέδιο μας για την πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων και του δυναμικού της χώρας μας. Η γεωργία και η κτηνοτροφία θα υποστηριχθούν για να παράγουν καλύτερα ποιοτικά προϊόντα με πιο βιώσιμες τεχνικές. Η πράσινη ανάπτυξη αφορά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη αλιεία μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Στην πράξη είναι η καλύτερη απάντηση που η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να δώσουν στα προβλήματα που δημιουργεί ο διεθνής ανταγωνισμός. Έχουμε μια οικονομία που βασίζεται και στον τουρισμό, η πράσινη ανάπτυξη θα συμβάλλει στη διατήρηση και θα ενισχύσει τη δυναμική μας και σε αυτόν τον τομέα.
Είμαστε χώρα με ήλιο, με πλούσιο υπέδαφος, με νερό και ανέμους, αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να μας οδηγήσουν σε μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε μια χώρα με πολιτισμό, οι Έλληνες διαπρέπουν στις τέχνες και στα γράμματα, μπορούμε να γίνουμε μια κοινωνία γνώσης, που παράγει τεχνογνωσία, που αξιοποιεί το ανθρώπινό της κεφάλαιο σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες από τον τρόπο που κινούμαστε εντός και εκτός των πόλεων, έως τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας, από τον τρόπο που κατασκευάζουμε τα κτίριά μας μέχρι τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον φυσικό μας πλούτο.
Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν μεγάλες επενδύσεις. Υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα, οικονομικά και θεσμικά για να εφαρμοστεί;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλά ποσοστά επενδύσεων. Όμως οι επενδύσεις που εισέρχονται από το εξωτερικό κατευθύνονται κυρίως σε εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων που έχουν ήδη μια δυναμική και δεν δημιουργούν νέες παραγωγικές δομές. Είναι λοιπόν αναγκαία η στροφή των επενδύσεων σε νέους κλάδους και σε νέες δομές και τεχνικές στην παραγωγή, που θα οδηγήσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες αξίας. Η χώρα μας έχει ανάγκη να αποκτήσει μια νέα παραγωγική βάση ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.
Στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης που προωθούμε τόσο οι παραδοσιακοί, όσο και νέοι κλάδοι παραγωγής έχουν ανάγκη και από ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το πρότυπο παραγωγής και θα οδηγήσουν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η παροχή φορολογικών κινήτρων και αντικινήτρων σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε πόρους για το μετασχηματισμό της οικονομίας μας.
Υπάρχουν δράσεις όπως για παράδειγμα η μετατροπή των ενεργοβόρων κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο σε πράσινα κτίρια, οι οποίες μπορεί να σημαίνουν αρχικά κάποιο κόστος, αλλά μακροχρόνια μειώνουν το λειτουργικό κόστος και αυξάνουν την τεχνογνωσία δημιουργώντας οικονομικό πλεονέκτημα για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Υπάρχουν εννοείτε πολλές επενδύσεις που περιμένουν… ακόμη έγκριση..
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μπλοκαρισμένες ιδιωτικές επενδυτικές προτάσεις στο τομέα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών που μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα. Και μην ξεχνάμε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν μια σειρά πρωτοβουλίες και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, τις οποίες η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει και να επωφεληθεί από αυτές.
Αυτά όλα προϋποθέτουν σχέδιο και βούληση. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα, αντιπολιτευτικό κόμμα δεν έχει δουλέψει όσο εμείς σε ένα σχέδιο με θετικές εφαρμόσιμες προτάσεις.
Η πρωτογενής παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία, ο τομέας της παραγωγής ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές, ο τομέας των μεταφορών, οι πράσινες κατασκευές, η βιομηχανία και η βιοτεχνία, οι σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων και πολλοί άλλοι τομείς μέσω των κατάλληλων κινήτρων θα αποτελέσουν πεδία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών με εξωστρεφή προσανατολισμό, ώστε να αυξηθούν τελικά οι καθαρές εξαγωγές προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνογνωσίας.
Η διεθνής ανταγωνιστικότητα αυξάνεται και μέσα από την επένδυση σε πόρους. Οι δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία και στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην κατάρτιση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και δημιουργούν προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων. Και όπως γνωρίζετε το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και 2% του ΑΕΠ στην έρευνα.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και πάλι αγρότες και κτηνοτρόφους στο δρόμο. Κάποιοι λένε ότι μόνο με αλλαγή προσανατολισμού ο αγροτικός τομέας μπορεί να έχει μέλλον. Πόσο εφικτό είναι αυτό με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρωπαική Ένωση;
Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δέχτηκαν τις περισσότερες άμεσες ενισχύσεις από την κοινότητα, χωρίς όμως να ξεφύγουν από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Οι αγρότες εγκαταλείφθηκαν, χωρίς σχέδιο και στόχους για το μέλλον. Την ίδια στιγμή η έλλειψη συλλογικής οργάνωσης των αγροτών στην απορρόφηση και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων τους καθιστά σήμερα έρμαιο των καρτέλ. Η ευθύνη της πολιτικής για την πορεία της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κατά την τελευταία πενταετία είναι μεγάλη ιδιαίτερα. Κεντρική κατεύθυνση του δικούς μας σχεδίου είναι η επένδυση σε καλύτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, σε προϊόντα ανταγωνιστικά, που η παραγωγή τους να μπορεί να υποστηριχθεί από τις δυνατότητες της Ελληνικής γης και από τους ίδιους τους αγρότες. Πολλοί νέοι αγρότες κατανόησαν έγκαιρα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν γεωργικές δραστηριότητες, που δεν έχουν μέλλον και προοπτική. Έτσι, αναζητούν ευκαιρίες στις βιολογικές καλλιέργειες ή δοκιμάζουν νέες καλλιέργειες σε είδη διατροφής, για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Όμως για να πετύχουν στην προσπάθεια τους χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες ιδιαίτερα σε ζητήματα εύκολης πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδοτικά μέσα, δημιουργίας υποδομών, αλλά και επαρκούς ενημέρωσης των αγροτών. Αλλά και οι αγρότες πρέπει με τη σειρά τους να κατανοήσουν, ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να προχωρήσουν σε ένα τύπο συνεταιρισμών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών μας και λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου