ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για την πυρκαγιά στην Αττική

ερευνα-για-την-πυρκαγιά-στην-αττική-851206

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας αναμένεται να κληθεί από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τις πυρκαγιές στην Αττική, που διεξάγεται κατόπιν εντολής του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να καταθέσουν ο υπαρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής, Απόστολος Γεροκώστας και άλλοι αξιωματικοί.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν παράνομες εργασίες μέσα σε δασικές εκτάσεις για τις οποίες υποδεικνύονται ως υπεύθυνοι, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Σταμάτας.
Το πόρισμα της έρευνας βρίσκεται στα χέρια του Περιφερειάρχη Αττικής και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και σύμφωνα με αυτό διαπιστώθηκε αλλαγή χρήσης μεγάλης επιφάνειας με εκχερσώσεις και επιχωματώσεις, καθ υπέρβαση των αδειών διαμόρφωσης αγρών, που είχαν δοθεί από το δασαρχείο και την πολεοδομία.
Την ίδια ώρα, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών της Εκάλης κατέθεσαν μήνυση εναντίον της δημάρχου Εκάλης, επειδή τους απέσυρε την ώρα που έσβηναν φωτιά κοντά σε σπίτια στον Αγ. Στέφανο.
Οπως αναφέρουν οι εθελοντές, ο δήμος Εκάλης δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν στον Άγιο Στέφανο, ενώ υπήρχαν ακόμη τρία οχήματα σε επιφυλακή στο δήμο τους.
Οι εθελοντές κινούνται νομικά και κατά του προϊσταμένου τακτικού προσωπικού του Δήμου Εκάλης, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της φωτιάς, επειδή μετά από εντολή της Δημάρχου, διέκοψε την παροχή νερού, μάζεψε τις σωλήνες κατάσβεσης και έφυγε με το όχημα εγκαταλείποντας τους εθελοντές στον Αγ. Στέφανο.
Εναντίον του αρχηγού της Πυροσβεστικής κατατέθηκε την Πέμπτη μήνυση από ιδιώτες, που θεωρούν ότι δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση από την αρχή, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή και δεν προχώρησε σε έγκαιρη και άμεση κινητοποίηση με όλα τα απαιτούμενα μέσα, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο Γραμματικό για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σέσι να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Αντεισαγγελέας
για το περιβάλλον

Σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανατίθεται η αρμοδιότητα για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να αντιμετωπιστούν «με σκληρότητα» τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, κατά την προσέλευσή του στην τελετή εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Δικαιοσύνη σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πρόσφατες καταστροφικές και δήλωσε:
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει τις καμένες περιοχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και πολύ καιρό, σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει την αναβάθμιση του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.
Αυτή την στιγμή, όπως ξέρετε, ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος είναι ένας Εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να οριστεί Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Εισαγγελέας Περιβάλλοντος συνεπικουρούμενος από Εισαγγελέα Εφετών ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την χώρα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σκληρότητα, θα μου επιτρέψετε να τονίσω την λέξη με σκληρότητα τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην Αττική και σε ολόκληρη την χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου