ΤΟΠΙΚΑ

Στην αγορά της Ιταλίας η Ρωσία

στην-αγορά-της-ιταλίας-η-ρωσία-851206

Η μείζονος σημασίας ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των εταιριών Gazprom και ENI οριστικοποιήθηκε χθες στη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρομάνο Πρόντι στη Ρώμη, δίνοντας για πρώτη φορά στη Ρωσία δικαίωμα απευθείας πώλησης φυσικού αερίου στους Ιταλούς καταναλωτές.
Η συμφωνία επισφραγίσθηκε χθες στη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ των δύο ηγετών στο λιμάνι του Μπάρι. Ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom υπέγραψε το Νοέμβριο συμφωνία με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI, η οποία δίνει στη Ρωσία πρόσβαση στη νότια Ευρώπη.
Πέραν της διμερούς συμφωνίας, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την τακτική της Ρωσίας στο ενεργειακό.
To BBC επισημαίνει ότι αν και ο Πρόντι είναι υποστηρικτής των στενότερων οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, αναζητά διαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα εγγυάται τις προμήθειες και δεν θα χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό άεριο ως όπλο εξωτερικής πολιτικής, ιδίως έναντι των γειτόνων της.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι ρωσικές πολιτικές διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Ιράν, το Ιράκ και το Μεσανατολικό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ στην Αγία Έδρα, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Βατικανό.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ιταλία ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Συμφωνίες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσαν ότι επιθυμούν να υπάρξει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στην Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο ηγέτες τόνισαν σε κοινή ανακοίνωση, μετά τις συνομιλίες τους στο Μπάρι, στη νότιο Ιταλία, ότι ένας τέτοιος διάλογος αποκτά βαρύνουσα σημασία αυτή την εποχή που πρέπει «να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Αυτή η διαδικασία θα διευκολυνθεί με το να ενταθεί «η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε η ανακοίνωση. Αλλωστε οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σήμερα μια σειρά συμφωνιών, ανάμεσά τους και μια μείζονος σημασίας ενεργειακή συμφωνία.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συνομιλίες είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της τρομοκρατίας, η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, η φτώχεια και η οικονομική υπανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία επρόκειτο να ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά, αλλά η Πολωνία άσκησε βέτο στις διαπραγματεύσεις διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση που άσκησε η Μόσχα στα αγροτικά προϊόντα της Πολωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου