ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα»

ερχονται-οι-συμπέθεροι-από-τα-τίρανα-851206

Το θερμό χειροκρότημα των θεατρόφιλων ανά την Ελλάδα απολαμβάνουν οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Ρέππα και Μιχάλη Παπαθανασίου, που θα «φιλοξενηθούν» σήμερα Πέμπτη 27 και αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Σύμφωνα με το στόρι της επιτυχημένης παράστασης, η Πένη και ο Λυκούργος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι που ζει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας. Έχουν μια μοναχοκόρη τη Λίζα η οποία σπουδάζει στο Λονδίνο. Όλα τους τα προβλήματα μοιάζουν λυμένα. Ζουν σε ένα περιβάλλον νεοπλουτίστικης πολυτέλειας και το όνειρο τους είναι τι άλλο; Να δουν την κορούλα τους αποκατεστημένη με έναν καλό γαμπρό.
Σχεδόν δίπλα απ’ το σπίτι τους, έχουν τη μονοκατοικία τους, η Πωλίνα αδερφή της Πένης και ο άντρας της Βασίλης, οι οποίοι ζουν σε ένα αντίστοιχα εύπορο περιβάλλον. Λίγο πριν το Πάσχα, η Λίζα έρχεται από το Λονδίνο με το αγόρι της, ένα νεαρό φοιτητή που γνώρισε στο Λονδίνο, τον Άλφρεντ. Το γεγονός ότι η κορούλα έχει φίλο είναι ένα σοκ για μια τέτοια οικογένεια, αλλά ευχάριστο σοκ. Ο Άλφρεντ είναι πανέμορφος και πολύ ευγενικός. Οι δυο αδερφές αλλά και οι δυο μπατζανάκηδες ενθουσιάζονται όταν γνωρίζουν το γαμπρό απ’ το Λονδίνο, αλλά πέφτουν απ’ τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι ο Άλφρεντ δεν είναι Άγγλος. Είναι Αλβανός. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την άφιξη των γονιών του Άλφρεντ. Της Κλαμπέτας και του Μπουκουράν. Οταν καταφθάνουν και οι συμπέθεροι από τα Τίρανα ξεκινάει μια δίνη κωμικών εξελίξεων.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει το συγγραφικό δίδυμο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, τα σκηνικά ο Αντώνης Δαγκλίδης, τα κοστούμια η Έβελυν Σιούπη, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Τζόυς Ευείδη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Δημήτρης Τσέλιος, Νατάσσα Κοτσοβού, Κώστας Καζάκας, Χρήστος Τριπόδης. Στο σημείωμα των συγγραφέων υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «η Ελλάδα, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 υπήρξε μια χώρα εκροής μεταναστών. Τα σημάδια της μετανάστευσης είναι ακόμα νωπά στην κοινωνία μας. Οι φωνές του Στέλιου Καζαντζίδη και του Στράτου Διονυσίου, που ήταν οι τελευταίοι που τραγούδησαν τη νοσταλγία και τον πόνο του γκαστερμπάιντερ είναι ακόμη ζωντανές στ’ αυτιά μας. Και ξαφνικά από παρίες του δυτικού κόσμου βρεθήκαμε να είμαστε μια «εύπορη» χώρα υποδοχής μεταναστών. Το σοκ ήταν τεράστιο και το ερώτημα αυτόματο. Είμαστε θεσμικά, πολιτιστικά και ηθικά έτοιμοι να δεχτούμε ξένους;». Η απάντηση στο ερώτημα δίδεται μέσω της παράστασης, που σημειώνει επιτυχία όπου παρουσιάζεται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου