ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυξία και υπερχρέωση στην αγορά

ασφυξία-και-υπερχρέωση-στην-αγορά-851206

Η κυβέρνηση οδήγησε στην ασφυξία τις επιχειρήσεις και σε υπερχρέωση τα νοικοκυριά, επισήμανε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, έχουμε «καθυστερήσεις, προβλήματα και πελατειακή διαχείριση στο ΕΣΠΑ».
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τη χώρα, με την τραγωδία των πυρκαγιών να μας έχει επηρεάσει όλους.
Για την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο, ήμασταν απροετοίμαστοι πριν την ύφεση, με αναποτελεσματικές σπάταλες και πελατειακές πολιτικές, ενώ μπαίνοντας στην ύφεση έγιναν πολύ μεγάλα λάθη με πολιτικές που επιβάρυναν εμπόρους, μικρομεσαίους και εργαζόμενους».
Ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην ασφυξία τις επιχειρήσεις και σε υπερχρέωση τα νοικοκυριά και «ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, αντ’ αυτού έχουμε καθυστερήσεις, προβλήματα και πελατειακή διαχείριση στο ΕΣΠΑ».
«Η οικονομία χρειάζεται στήριξη με μέτρα ανασύνταξης και μεσοπρόθεσμα χρειάζεται νέο προσανατολισμό με άξονα την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την τεχνολογία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές, θα ξεκινήσει άμεσα την μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας».

Χωρίς ρευστότητα

Νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), κυριάρχησε το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που ταλαιπωρεί την αγορά.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και κατανάλωσης και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει στάση πληρωμών, λόγω αδυναμίας και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
«Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μέτρα θα έχουμε εκρηκτικές καταστάσεις και πολύ μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας το επόμενο εξάμηνο» προειδοποίησε.
Το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζήτησε την αποποινικοποίηση των «μικρών» οικονομικών συναλλαγών, όμως η μη πληρωμή των εισφορών στον ΟΑΕΕ ή των επιταγών μέχρι 3.000 ευρώ, συμπαράσταση στο ασφαλιστικό και εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης, ενίσχυση του Ταμείου και συμπαράσταση σε θέματα λειτουργίας της αγοράς, όπως η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Δημοσιονομική πολιτική

Στο πλαίσιο των επαφών του εν όψει της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τα προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Τα βασικά αιτήματα που θέσαμε στον Γ. Παπανδρέου έχουν να κάνουν με το έλλειμμα και τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, για να μπορέσουμε να έχουμε συνέπεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας στις Βρυξέλλες, καθώς και βασικά χρηματοπιστωτικά θέματα, που ταλανίζουν οικονομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν σημαίνουν για εμάς ότι πρέπει να ανοίξουν οι στρόφιγγες από τις τράπεζες και να ρέει χρήμα, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της χρηματοπιστωτικής πολιτικής σε σχέση με την επιχείρηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως πρότεινε ο κ. Αρμενάκης, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει για την Κυριακή θα το συζητήσουν όλοι μαζί οι κοινωνικοί φορείς και τα επιμελητήρια, όταν θα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, με στόχο να εντοπισθούν τα θετικά και αρνητικά».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «θα ακολουθήσουμε ό,τι υποδείξουν και αποφασίσουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ που έχουν τον πρώτο λόγο στο ζήτημα αυτό».

Οι αγρότες

Ως τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τους αγρότες χαρακτήρισε τη φετινή ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Καραμίχας είπε ότι η κατάσταση στη γεωργία δεν πάει άλλο, ανέφερε ότι κατέθεσε προτάσεις για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα και πρόσθεσε την αναγκαιότητα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με νόμιμα μέτρα «και όχι να μας τραβάει η ΕΕ το αυτί».
Σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε πως την Πέμπτη, στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και στις 19:30 με το προεδρείο του ΣΕΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου