ΤΟΠΙΚΑ

Λοβέρδος: Οι θέσεις μου για το ΠΑΣΟΚ

λοβέρδος-οι-θέσεις-μου-για-το-πασοκ-508035

Στο Συνέδριο πρέπει να χτίσουμε το καινούριο κόμμα

Τις θέσεις του για το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, ενόψει του έκτατου Συνεδρίου της 5ης Ιουνίου 2015 παρουσίασε σε εκδήλωση στο Βόλο ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη Β’ Αθήνας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας απαιτούν πρώτα απ’ όλα ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους και συγκεκριμένες, επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές θέσεις. Μια καλά δομημένη και ιεραρχημένη πολιτική πρόταση, που θα καθορίσει επιτέλους το πεδίο της μάχης, εκεί που αυτή πραγματικά πρέπει να δοθεί», είπε στην εκδήλωση ο πρώην Υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για τις πολιτικές εξελίξεις.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του για την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε: «πως το ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης το βασικό όχημα που εξέφρασε κυρίαρχα τα αιτήματα της εποχής, που κινητοποίησε το λαό και κατάφερε με την πολιτική του να βιώσει η χώρα τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας και δημοκρατίας της σύγχρονης ιστορίας. Σηκώνουμε βαρύ φορτίο. Καθορίσαμε ως ΠΑΣΟΚ με τρόπο ιδιαίτερα θετικό τις μεταπολιτευτικές εξελίξεις.

Αλλά ως κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες έχουμε συνευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.

Κι αμέσως μετά παίξαμε τον κύριο ρόλο για να κρατηθεί η χώρα όρθια την περίοδο 2010-2014. Αποφασίσαμε ομόφωνα τη μετεξέλιξή μας στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο όμως πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο στη μετεξέλιξη αυτή. Να χτίσουμε το καινούριο κόμμα, αξιοποιώντας όλη την πλούσια εμπειρία της πρόσφατης ιστορίας και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής που είναι έντονες και προφανείς.

Τι κόμμα θέλουμε λοιπόν; Στα βασικά του χαρακτηριστικά, κάτι που θα προκύπτει τόσο διακηρυκτικά όσο και από το πολιτικό πρόγραμμα που θα υπηρετεί, το κόμμα μας θα είναι ένα συμμετοχικό και πολυτασικό -άρα οπωσδήποτε δημοκρατικό- ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό (ο όρος απωθεί, αλλά δύσκολα αντικαθίσταται), ριζοσπαστικό κόμμα του κοινωνικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι η παράδοση, η κοιτίδα και ο προορισμός της πολιτικής μας σκέψης.

Στην ανάλυση και τον ακριβή προσδιορισμό των παραπάνω εννοιών γένους που θα ακολουθήσει στην ενδελεχή συζήτησή μας και θα αποκρυσταλλωθεί στις αποφάσεις του Συνεδρίου μας θα προκύψει η μορφή του νέου κόμματος, του «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη». Το κόμμα αυτό, θα αποτελεί τη μετεξέλιξη, σε κάθε επίπεδο, του υπάρχοντος ιστορικού μας κόμματος. Η κληρονομιά, τα σύμβολα και η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ δεν εκχωρούνται στον οποιονδήποτε, ούτε παραγράφονται ως κενά νοήματος και περιεχομένου. Αντίθετα, βρίσκονται στον πυρήνα της νέας μας προσπάθειας και μάλιστα, λόγω της εξαντλητικής και τελικά «καθαρτικής» τους αξιολόγησης, απαλλαγμένα από τα βάρη του πρόσφατου παρελθόντος.

Στο «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» λοιπόν μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη συνάντηση και σύμπραξη, των υγιών, προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Οι προτάσεις που θα θέσω στο Συνέδριο και θα αφορούν τη νέα δομή του κόμματος, ως προς την οποία θα πάρουμε αποφάσεις ψηφίζοντας σε κάλπη στο τέλος της δεύτερης μέρας, είναι οι εξής, είπε ο κ. Λοβέρδος:

Ο Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται με άμεση εκλογή από τη βάση του κόμματος κι αυτό εξασφαλίζει μια ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση στο πρόσωπό του.

Ο Γραμματέας, μετατρέπεται σε Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και παύει να είναι ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελείται κατά το 50% από συντρόφους που αναδεικνύονται ευθέως στο Συνέδριο και κατά το υπόλοιπο 50% με έμμεση εκλογή, από τις περιφερειακές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συγκροτείται μετά από ψηφοφορία που γίνεται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά κάθε δύο μήνες, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο μία φορά το μήνα».

Οι διαδικασίες

Οι υποψηφιότητες για συνέδρους υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 10:00 μ.μ. στις Ν.Ε. ή Σ.Ε. ηλεκτρονικά στο email [email protected] ή στο fax 2103665189. Μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι όσοι καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους, πλήρως συμπληρωμένη, πριν την κατάθεση της υποψηφιότητας, δηλαδή πριν την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 10:00 μ.μ. (πληρ. τηλ. 2421305572-3).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου