Απλήρωτοι παραγωγοί για τη νιτρορύπανση

Τελευταία ενημέρωση: 2015-05-20, 21:41:48
Απλήρωτοι παραγωγοί για τη νιτρορύπανση

Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας την εξόφληση των οφειλομένων στους συμμετέχοντες γεωργούς στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για τα έτη 2012 και 2013.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγοραστός επικαλούμενος τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ζητεί από το Υπουργείο να προχωρήσει στην προετοιμασία για την προκήρυξη και νέου προγράμματος, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει και να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, που βρίσκονται γι’ αυτό το σκοπό στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ. 

Ο περιφερειάρχης ενημερώνει τον υπουργό  ότι οι παραγωγοί βρίσκονται ήδη στο 4ο έτος του προγράμματος, και ενώ τηρούν τις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις του προγράμματος, δεν έχουν λάβει ακόμα τις αντίστοιχες ενισχύσεις.

Συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 165.411,53 στρέμματα για τη διετία και 247.030,96 για την πενταετία.

Το ποσό ενίσχυσης της πενταετίας ανέρχεται στα 35.230.554,04 ευρώ και της διετίας στα 8.701.910,92 ευρώ για όλη τη Θεσσαλία.

«Για το έτος 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή και έκτοτε παρόλο που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διεκπεραιώσει τους διοικητικούς ελέγχους, δεν έχουν προχωρήσει οι πληρωμές για το 2013, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα», σημειώνει ο Κ. Αγοραστός και συνεχίζει:

«Οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις πληρωμής για το 2014 και οι υπηρεσίες μας έχουν ήδη ξεκινήσει τους διοικητικούς ελέγχους των αιτήσεων αυτών. Είναι φανερό λοιπόν, ότι αν δεν κλείσουν οι πληρωμές του 2013, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για το 2014.

Επίσης το Υπουργείο πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τις εκκρεμότητες του 2012 καθώς τα στοιχεία έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.»

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=