ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στο ΠΕΔΥ Βόλου εξετάζουν γιατροί του πρώην ΙΚΑ

επιστροφή-στο-πεδυ-βόλου-εξετάζουν-γι-509583

Μέσω του νόμου Κατρούγκαλου

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο, μέσω του νόμου Κατρούγκαλου που επαναφέρει το προσωπικό που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα στις θέσεις που κατείχε πριν την αποχώρησή του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Επιστροφή στο ΠΕΔΥ, εξετάζουν αρκετοί γιατροί που απασχολούνταν στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ στο Βόλο. Από τη μία οι αναδουλειές και από την άλλη ο νέος νόμος Κατρούγκαλου που σύμφωνα με την Ομοσπονδία του κλάδου, ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο νυν ΠΕΔΥ, στρέφουν το ενδιαφέρον πολλών γιατρών ξανά στο δημόσιο.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τους γιατρούς που επέλεξαν να μην παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση, να υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που υπάγεται η πρώην μονάδα τους και να ζητούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο νόμος Κατρούγκαλου (4325/2015) είναι εφαρμοστέος και στους γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν και δεν υπηρετούν σήμερα στην 5η ΥΠΕ, λόγω του Νόμου Γεωργιάδη (4238/2014), και σε κάθε περίπτωση ο τυχόν αποκλεισμός τους δεν έχει συνταγματικό έρεισμα.

Οι γιατροί που θα υποβάλλουν αίτηση ουσιαστικά θα ζητούν να εφαρμοστεί η διάταξη για την επαναφορά τους στη θέση την οποία κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα με τους ίδιους όρους εργασίας στον ΕΟΠΥΥ ή σε προσωποπαγή θέση στην 5η ΥΠΕ.

Με το νόμο Γεωργιάδη, όμως είναι γνωστό, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και πρώην πολυιατρείων του ΙΚΑ, έπρεπε να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μέχρι τότε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο – το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τελικά, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση έναντι της μερικής με την οποία εργάζονταν μέχρι και τον Ιανουάριο, ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως και κάνουν μέσα από τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου