ΤΟΠΙΚΑ

Προκαλεί τριγμούς το αντάρτικο

προκαλεί-τριγμούς-το-αντάρτικο-851206

Ενταση με τα κόμματα της Αριστεράς προκάλεσαν οι επικρίσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλου για τις καταλήψεις και για τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ υπέρ του «αντάρτικου» απέναντι στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Η Αριστερά ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για τη θέση που έχουν διατυπώσει ότι ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να μην εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε, επιπλέον, την άποψη ότι τις αποφάσεις στα Πανεπιστήμια για συνέχιση των καταλήψεων λαμβάνουν οι μειοψηφίες, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, καθώς και τον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν στις συνελεύσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, που ζητούν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να λάβει θέση.
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει θέση: Συμφωνεί ή όχι με την σημερινή τοποθέτηση του Θ.Πάγκαλου για το ΚΚΕ, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ Πρώτη Γραμμή;
»Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα του λαού να αντιπαλεύει την εφαρμογή, ακόμα και να καταργεί τους αντιλαϊκούς νόμους. Αν ο λαός δεν αγωνιζόταν για το δίκιο του, η Ελλάδα θα βρισκόταν στην εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Συνασπισμός κάνει λόγο για μάχη για τη Δημοκρατία και ζητά από το ΠΑΣΟΚ να μην σταθεί στην άλλη όχθη, όπως έκανε με το άρθρο 16.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν δίνεται μόνο μια μάχη για το εκπαιδευτικό κίνημα, για το Πανεπιστήμιο, αλλά είναι και μια μάχη για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες.
»Στο άρθρο 16 και στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αξιωματική αντιπολίτευση δυστυχώς ήταν στην άλλη όχθη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, στην άλλη μάχη που δίνουμε για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες απέναντι σε μια αυταρχική κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είναι πάλι στην άλλη όχθη. Νομίζω και πιστεύω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφοροποιηθεί από τέτοιες ιδιαίτερα αρνητικές αντιλήψεις».

Επικρίσεις Κωνσταντόπουλου
Στις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας αναφέρθηκε και ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κόμματός του.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 o Nίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το συγκρουσιακό πολιτικό δόγμα της μέχρις εσχάτων αναμέτρησης διαμορφώνει ένα κλίμα που διαλύει την Παιδεία και τα πανεπιστήμια και αναστατώνει την κοινωνία.
Επισήμανε ότι από την πλευρά του ΣΥΝ θα πρέπει να αποφεύγονται «άστοχες ενέργειες που τον εκθέτουν σε κάθε είδους συκοφαντία».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε: «Ο ΣΥΝ οφείλει με υπευθυνότητα να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για το διάλογο και την έξοδο από το αδιέξοδο. Αυτό είναι ο Συνασπισμός. Αυτή είναι η εικόνα του Συνασπισμού. Προτάσεις, πρωτοβουλίες, υπεράσπιση των δικαιωμάτων, διεκδίκηση του διαλόγου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου