ΤΟΠΙΚΑ

Δουλέμποροι ξεφόρτωσαν στη Σκόπελο

δουλέμποροι-ξεφόρτωσαν-στη-σκόπελο-851206

Ολονύκτιο «κρυφτό» με τις διωκτικές αρχές από λαθροδιακινητές, οι οποίοι είχαν στοιβάξει σε ταχύπλοο σκάφος 43 Αφγανούς και Σομαλούς λαθρομετανάστες.

Σημείο αποβίβασής τους είχε προσδιοριστεί αρχικά ο Αγιόκαμπος. Άλλαξαν, όμως, προορισμό όταν έγιναν αντιληπτοί από λιμενικούς και μετά από ανεπιτυχή καταδίωξη οδήγησαν την «καραβιά» των ταλαιπωρημένων λαθρομεταναστών σε παραλία της Σκοπέλου.

Οι λαθρομετανάστες, 34 άντρες και εννέα γυναίκες, μεταξύ τους τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του νησιού και προωθήθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Νομαρχίας και στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας οι γυναίκες.

Ενταση και διαπληκτισμοί μεταξύ αστυνομικών και λιμενικών από τη μία και μέλη του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα από την άλλη, σημειώθηκαν χθες το βράδυ κατά την έξοδο του λεωφορείου που μετέφερε από το εμπορικό λιμάνι στο Κέντρο τους λαθρομετανάστες.

Μέλη του Δικτύου δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος στο κομβόι των περιπολικών που συνόδευαν το λεωφορείο, σε μια προσπάθεια να συνομιλήσουν δικηγόροι με τους λαθρομετανάστες και να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους.

Τελικά, το λεωφορείο συνέχισε κανονικά για τον προορισμό του και αποβίβασε περίπου στις 10 το βράδυ τους λαθρομετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής.

Αποβίβαση στη Σκόπελο
Τους 43 λαθρομετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν το «ταξίδι της ελπίδας» από τα παράλια της Τουρκίας, αποβίβασαν οι λαθροδιακινητές, οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης και αναζητούνται, στη βραχώδη ακτή Αμάραντος στη Σκόπελο, ανατολικά του Αγνώντα.
Εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί να περιπλανώνται σε δασική περιοχή ταλαιπωρημένοι, άυπνοι και νηστικοί από αστυνομικούς της Σκοπέλου και συνελήφθησαν στο σύνολό τους.

Είχε προηγηθεί από τις 2 τα ξημερώματα και για τρεις ώρες περίπου καταδίωξη του ταχύπλοου από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των λαθροδιακινητών. Η καταδίωξη σταμάτησε ανοιχτά της Σκιάθου, όταν κατάφεραν ξεφύγουν.

Στη Σκόπελο, μόλις οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, ο δήμος προσέτρεξε να παραχωρήσει το γήπεδο ποδοσφαίρου για την ολιγόωρη παραμονή τους στα αποδυτήρια. Με μέριμνα του δήμου εξετάστηκαν από δύο γιατρούς του Κέντρου Υγείας του νησιού και η πρώτη εικόνα ήταν ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σε όλους προσφέρθηκαν σάντουιτς και νερό.

«Αλυσίδα» στο λιμάνι
Το βράδυ με πλοιάριο του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου, στην έξοδο του οποίου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν μέλη του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα προσπάθησαν να σταματήσουν το λεωφορείο και να μιλήσουν μαζί τους.

Στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών, στο μεταξύ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπό τον συντονισμό του εντεταλμένου νομαρχιακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη είχαν φροντίσει, ώστε να καθαριστεί ο χώρος, να στρωθούν τα κρεβάτια, να υπάρχει έτοιμο βραδινό φαγητό και είδη ατομικής υγιεινής για τους λαθρομετανάστες.

Στο Κέντρο μεταφέρθηκαν οι 39 άντρες και στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας οι εννέα γυναίκες. Σημαντική στον καθαρισμό και την ετοιμασία των χώρων του Κέντρου ήταν η συμβολή μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που έσπευσαν εθελοντικά να παρέχουν τη βοήθειά τους.

Σήμερα, τους λαθρομετανάστες θα επανεξετάσουν γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου