ΣΠΟΡΑΔΕΣ

62 πολυσύχναστες ακτές στη Μαγνησία

62-πολυσύχναστες-ακτές-στη-μαγνησία-513052

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά και το 2014 – Σε εξέλιξη οι δειγματοληψίες του 2015

Δειγματοληψίες σε 62 πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στη Μαγνησία, πραγματοποιεί από τις 11 Μαΐου η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων στο πλαίσιο της παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Από τα στοιχεία του 2014 για τη Μαγνησία, όπως έχουν καταγραφεί και από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η οποία διατηρεί και το Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, προκύπτει πως όλες οι ακτές της Μαγνησίας έχουν τον υψηλότερο χαρακτηρισμό δηλαδή εξαιρετικής ποιότητας (τριών αστέρων).

«H εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα μας και για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, η οποία διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, πολλές από τις οποίες βραβεύονται και συμπεριλαμβάνονται σε κορυφαίες λίστες αγαπημένων ή όμορφων παραλιών», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Στόχος μας είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων και στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης, γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα».

Η μοναδική από τις 62 πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης με δύο αστέρια στη Μαγνησία, ακτή που χαρακτηρίζεται καλής ποιότητας, είναι η κολυμβητική ακτή Ξενία, η κοντινότερη στον εμπορικό λιμένα. Σύμφωνα με το Μητρώο Ταυτοτήτων «η ακτή αποτελεί το παράλιο τμήμα ενός ανοιχτού κόλπου μήκους 250 μ. Η κολυμβητική ακτή έχει μήκος 100 μ., μέσο πλάτος 15 μ. και προσανατολισμό νοτιοδυτικό. Η παράκτια ζώνη και ο θαλάσσιος πυθμένας είναι αμμώδεις. Στην ακτή υπάρχει σποραδική βλάστηση, αποτελούμενη από αλμυρίκια. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει κυρίως χλωροφύκη (Acetabularia) και φαιοφύκη (p.Panida), μαλάκια (πεταλίδες και θαλάσσια σαλιγκάρια) και ανθόζωα (κόκκινη ανεμώνη). Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει ντους και καλάθια απορριμμάτων. Η κολύμβηση αποτελεί την κύρια δραστηριότητα επί της ακτής ενώ στα κολυμβητικά της ύδατα αγκυροβολούν μικρά σκάφη. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται σε 500 άτομα κ.α.».

Εξαιρετικής ποιότητας είναι τα νερά κολύμβησης και στη συντριπτική πλειοψηφία της υπόλοιπης επικράτειας.

Από το σύνολο των 1540 σημείων δειγματοληψίας αξιολογήθηκαν τα 1.518, καθώς το 2014 παρακολουθήθηκαν για πρώτη φορά 22 νέα σημεία. Τα νέα σημεία για το 2014 δεν αξιολογήθηκαν, καθώς δεν έχει ληφθεί ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που ορίζει η Οδηγία. Παρόλα αυτά, από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρείται ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, τηρώντας τα αντίστοιχα όρια εξαιρετικής ποιότητας. Για τα 1.518 σημεία προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: 1.495 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», εκ των οποίων τo ένα βρίσκεται σε εσωτερικά ύδατα και τα 1494 σε παράκτια. 23 σημεία χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε εσωτερικά ύδατα και τα 22 σε παράκτια. Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας». Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα δείγματα που ελήφθησαν από νερά κολύμβησης στη Μαγνησία, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού «η κολυμβητική περίοδος για το έτος 2015, θα διαρκέσει 5 µήνες, αρχής γενοµένης από την 1η Ιουνίου 2015».

Οι 62 πολυσύχναστες παραλίες

Δήμος Βόλου: Πλαζ Αγχιάλου, Αλωνάκι Αγχιάλου, Χρυσή Ακτή Παναγίας, Παραλία Μαμιδάκη, Παραλία Κριθαριά, Αγκίστρι, παραλία Αλυκών, Πλαζ ΕΟΤ, Πευκάκια – Μπούρτζι, Άναυρος, Πλάκες (Ιάσων), Σουτραλί (Θωμάς), Πλατανίδια, Μαλάκι.

Δήμος Αλμυρού: Αγ. Δημήτριος, Αχίλλειο, Πηγάδι, Νηές, Αμαλιάπολη, Τσιγκέλι, Καραγκιόλ.

Δήμος Ν. Πηλίου: Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Κορώπη, Καλλιφτέρη, Αμπωβός, Λεφόκαστρο, Χόρτο Λύδα, Χόρτο Αρεούτσικος, Μηλίνα, Μαραθιάς, Μικρό, Πλατανιάς, Καστρί, Κατηγιώργης, Λύρη, Λαμπινού.

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Χορευτό, Αγ. Σαράντα, Αη – Γιάννης, Παπα Νερό, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος.

Δήμος Σκιάθου: Μ. Αμμος, Βασιλιάς, Αχλαδιές, Τζανέρκα, Καναπίτσα, Αγ. Παρασκευή, Τρούλος, Κουκουναριές, Μπανάνα, Αγ. Ελένη.

Δήμος Σκοπέλου: Καράβι, Στάφυλος, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος, Αντρίνα, Μηλιά, Καστάνι, Ελιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου