ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση και διπλή εξεταστική στα ΑΕΙ

παράταση-και-διπλή-εξεταστική-στα-αει-851206

Σε κλίμα έντασης, λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών, ψηφίσθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στο σύνολο του το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου επανέλαβε χθες ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και συνέστησε ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στο χώρο των πανεπιστημιακών, κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ. Οι Σύγκλητοι άλλων ΑΕΙ έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για παράταση του εξαμήνου έως τον Ιούλιο και διπλή εξεταστική το καλοκαίρι.
Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Διδασκόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποφάσισε συνέχιση της απεργίας ως και την Παρασκευή, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη σύλληψη φοιτητών του ιδρύματος.
Κρίσιμες για το μέλλον των καταλήψεων θεωρούνται και οι γενικές συνελεύσεις που γίνονται στις περισσότερες σχολές. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι καταλήψεις έφθαναν τις 288 σε ολόκληρη τη χώρα. Απόφαση για συνέχιση των καταλήψεών τους πήραν οι σπουδαστές στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας.
Χθες οι φοιτητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, με συμβολικό αποκλεισμό του σταθμού «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου στην οδό Ακαδημίας και στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου προσήχθησαν δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του προτελευταίου συλλαλητηρίου έξω από το υπουργείο Αιγαίου.
Η δίκη των δύο φοιτητών αναβλήθηκε για τις 15 Ιουνίου, λόγω κωλύματος συνηγόρων υπεράσπισης. Ο ένας εκ των δύο κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ ο δεύτερος για απελευθέρωση κρατουμένου.
Αύριο προγραμματίζεται και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Διήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου πραγματοποιούν από προχθές και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του αντιδρώντας στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Σχόλιο Παπαγεωργόπουλου
Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος δήλωσε: «Τα παιδιά να βγάλουν τις κουκούλες και να επανεξετάσουν τη στάση τους. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης και όχι μόνον η τυφλή βία».
Παράλληλα, σημείωσε: «Η Αστυνομία να κρατήσει την ψυχραιμία της και να μην παίξει το παιχνίδι των κουκουλοφόρων, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός θύματος. Τέλος η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών να αντιδράσει ειρηνικά και να ανοίξει τα Πανεπιστήμια. Κανείς δεν θα πρέπει να βάζει φρένο στις σπουδές τους και στο μέλλον τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου