ΤΟΠΙΚΑ

«Η υγεία είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα»

η-υγεία-είναι-δικαίωμα-όχι-εμπόρευμα-851206

Επικίνδυνος είναι ο «ιός» της εμπορευματοποίησης, υποστηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη διάδοση της «νέας γρίπης» και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ολοκληρώνοντας κύκλο συναντήσεων με την διοικήτρια του Νοσοκομείου, τον νομάρχη Μαγνησίας και μια σειρά υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του κόμματος για τη νέα γρίπη, καθώς και τις προτάσεις.

Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, υπογράμμισε ο βουλευτής και μεταφέροντας το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε πως είναι επικίνδυνη η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας.

Η επικείμενη πανδημία της νέας γρίπης έχει φέρει στο προσκήνιο, σύμφωνα με τον κ. Γκατζή, τους τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται.

Οπως εξήγησε, η νέα γρίπη αποκάλυψε πιο έντονα τα εκρηκτικά προβλήματα της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές και την απουσία δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που καθιστούν τους κατοίκους της χώρας, Έλληνες και μετανάστες, ουσιαστικά απροστάτευτους.

Ο κ. Γκατζής αναφέρθηκε και στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει η αυτοδιοίκηση, «συμφωνώντας με την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο σε πανελλαδικό συνδικαλιστικό επίπεδο ΕΝΑΕ-ΚΕΔΚΕ, όσο και σε τοπικό ΝΑΜ και δήμοι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά η υγεία αντιμετωπίζεται ως ατομική ευθύνη, αφού το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση φορτώνουν την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ καλούν τους πολίτες να μη διολισθήσουν στον πανικό, ωστόσο, εξαγγέλλουν μέτρα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά.

Μετέφερε την κάθετη αντίθεση του κόμματος στην εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέροντας ταυτόχρονα αρμοδιότητες του συστήματος υγείας στην αυτοδιοίκηση, σε ΜΚΟ και σε εθελοντές, «αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών που έχει το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Επιπλέον η κυβέρνηση, παραβλέποντας τους κινδύνους, επέτρεψε τη χορήγηση αντιϊικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δημιουργεί δίκτυο ΠΦΥ, που αποτελείται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς, που θα εφημερεύουν για τη «νέα γρίπη», θα κάνουν εμβολιασμούς του πληθυσμού και διάγνωση, ακόμη και τη θεραπεία των ήπιων περιστατικών», είπε ο κ. Γκατζής και πρόσθεσε:

«Δεν συμφωνούμε η αρμοδιότητα αντιμετώπισης μιας πανδημίας να είναι υπόθεση της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικής δράσης.»

Ο κ. Γκατζής υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας θα πρέπει να ανησυχήσουν, αφού η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην υγεία και η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας του κοστίζουν πανάκριβα και τον αφήνουν απροστάτευτο.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην επιτρέψουν η νέα γρίπη να χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Προτάσεις
Οι προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ Μαγνησίας είναι:
1. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χωρών.
2. Η δαπάνη της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμιά συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και ασθενών.
3. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη π.χ. μετανάστες, τσιγγάνοι, άποροι, ανασφάλιστοι που κινδυνεύουν πολλαπλάσια, αφού είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας και ζουν σε άθλιες συνθήκες.
4. Να δημιουργηθεί κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής και διανομής φαρμάκου μέσα από τον ΕΟΦ.
5. Πέρα από την ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, να ενημερωθεί όλος ο πληθυσμός του νομού (σχολεία, πανεπιστήμια, εργοστάσια, κ.α.),
Άμεσα να αποκτηθεί ταχυσκάφος με τεχνολογική υποδομή ιατρικών μέσων για τη διακομιδή αναγκαίων περιστατικών από τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου