ΤΟΠΙΚΑ

Απάτη με πιστωτικές κάρτες

απάτη-με-πιστωτικές-κάρτες-851206

Ένας 28χρονος χάκερ, πρώην πληροφοριοδότης της αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας, κατηγορείται μαζί με άλλα δύο άλλα άτομα για τη μεγαλύτερη υποκλοπή τραπεζικών δεδομένων, που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στις ΗΠΑ. Η σπείρα υπέκλεψε τα στοιχεία 130 εκατ. πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα οποία σκόπευε να πουλήσει αργότερα σε τρίτους.
Ο 28χρονος Αλμπερτ Γκονζάλεζ από το Μαϊάμι και δύο άτομα στη Ρωσία κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν δεδομένα από συνολικά πέντε εταιρείες που διαχειρίζονται δεδομένα.
Μία από αυτές, η Heartland Payment Systems, παρέχει υπηρεσίες τραπεζικών πληρωμών, ενώ δύο άλλες, η 7-Eleven και η Hannaford Brothers, είναι αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Οι άλλες δύο εταιρείες δεν γνωστοποιήθηκαν.
Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με την εισαγγελία του Νιου Τζέρσεϊ, οι κατηγορούμενοι πήγαιναν σε καταστήματα για να αναγνωρίσουν τον τύπο των συσκευών, που χρησιμοποιούνταν για πληρωμές μέσω καρτών. Έπειτα από περαιτέρω έρευνα στα συστήματα υπολογιστών, οι ύποπτοι ανέβαζαν πληροφορίες σε τερματικά που λειτουργούσαν ως πλατφόρμες-«χάκερ».
Σύμφωνα με την εισαγγελία, θεωρείται «η μεγαλύτερη τέτοια υπόθεση που έχει διώξει ποτέ το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Αλμπερτ Γκονζάλεζ είναι πρώην πληροφοριοδότης της Μυστικής Υπηρεσίας, που συνέβαλλε στην αντιμετώπιση χάκερ. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι συνεργαζόταν με εγκληματίες και τους προειδοποιούσε για τις ενέργειες των αρχών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι είναι γνωστοί μόνο με ψευδώνυμα «Χάκερ 1» και «Χάκερ 2» και πιστεύονται ότι βρίσκονται «μέσα ή κοντά στη Ρωσία».

Με ίχνη
κοκαΐνης
τα δολάρια

Ποσοστό μέχρι και 90% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, ιδίως σε ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα, περιέχουν ίχνη κοκαΐνης, τονίζεται σε έκθεση της Ένωσης Αμερικανών Χημικών. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό ήταν 70%.
Οι ερευνητές εξέτασαν χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε πάνω από 30 μεγάλες πόλεις σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Τα αμερικανικά και καναδικά χαρτονομίσματα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από κοκαΐνη με 90% και 85% αντίστοιχα και ακολουθούν τα βραζιλιάνικα με 80%. Η Κίνα και η Ιαπωνία έπονται μακράν με ποσοστά 20% και 12% αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η χρήση της κοκαΐνης έχει αυξηθεί σε ορισμένα σημεία των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο χημικός του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Γουεγκάνγκ Ζούο, ο οποίος δηλώνει έκπληκτος από την ανακάλυψη.

«Δεν γνωρίζω πώς αυτό μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης μέσα σε μία διετία στις ΗΠΑ, όμως αυτό θα μπορούσε να συσχετισθεί με την οικονομική ύφεση, η οποία ωθεί ακόμη περισσότερα απογοητευμένα και απελπισμένα άτομα στα ναρκωτικά» εξήγησε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου