ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα… γκάζια της «Κένταυρος»

φρένο-από-την-αποκεντρωμένη-διοίκηση-522387

Ακύρωση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για επιχορήγηση της φοιτητικής ομάδας με 1.000 ευρώ

«Φρένο» στα… γκάζια της φοιτητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Κένταυρος» που προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη Γερμανία από 28 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, με το μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου φόρμουλα που έχει σχεδιάσει, πάτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου είχε εγκρίνει στην τελευταία του συνεδρίαση την ενίσχυση της φοιτητικής ομάδας με το ποσό των 1.000 ευρώ. Η ομάδα «Κένταυρος» αυτή την περίοδο προχωρά σε εργασίες αναβάθμισης του κινητήρα του μονοθέσιου αυτοκινήτου που έχει κατασκευάσει και αναζητά χορηγούς, προκειμένου να συμμετέχει στο διαγωνισμό φόρμουλα στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η απόφαση όπως για την χορήγηση στην ομάδα 1.000 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, προσέκρουσε στο… γράμμα του Νόμου.

Με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου «για παράβαση Νόμου». Οπως αναφέρει δε, η ομάδα του Π.Θ. δεν εμπίπτει στους φορείς τους οποίους ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί και «δημιουργούνται συνθήκες μη σύννομης επιβάρυνσης του προϋπολογισμού και της οικονομικής θέσης του Δήμου».

Σημειώνεται ότι η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο. Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ ιδρύθηκε το 2009 ύστερα από πρωτοβουλία των φοιτητών και έκτοτε έχει συμμετάσχει στα 3 επίπεδα του παραπάνω διαγωνισμού. Οι διακρίσεις ξεκίνησαν το 2011, όταν η ομάδα πήρε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση. Η ολοκλήρωση του 1ου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της πόλης στην οποία εδρεύει, έδωσε το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου στο μονοθέσιο, ονομάζοντάς το «Χείρωνα». Η πρώτη συμμετοχή της ομάδος με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτυχιών. Η 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να φέρουν την Ελληνική σημαία στο βάθρο του διαγωνισμού, μπροστά στις μεγαλύτερες εταιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας και 2000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Πέραν αυτού, η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (Cost Report), λαμβάνοντας την 4η θέση. Στη γενική κατάταξη η ομάδα κατέλαβε θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα (26η θέση) πραγματοποιώντας μία άκρως επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου