ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας Διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη ο Αχιλλέας Ζήσης

εισαγγελέας-διαφθοράς-στη-θεσσαλονί-523397

Τοποθετήθηκε με απόφαση του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου

Ανανεώθηκε για ακόμη μια διετία η θητεία της Ελένης Ράικου στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ στην αντίστοιχη θέση στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

Η θέση του Εισαγγελέως Διαφθοράς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά προ διετίας περίπου, με στόχο το συντονισμό και την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τη διερεύνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του βρώμικου χρήματος και τον έλεγχο κακοδιαχείρισης εσόδων και εξόδων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ανανέωση της θητείας της κυρίας Ράικου και η τοποθέτηση του Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διετέλεσε Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου και στη συνέχεια προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, έγινε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου.

Στην αρμοδιότητα των ειδικών εισαγγελέων διαφθοράς υπάγονται όλες οι σημαντικές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, με αντικείμενο τις έρευνες στις μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και τα μεγάλα έργα. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι υποθέσεις των επίορκων κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων, οι μεγάλες κομπίνες, απάτες, αλλά και η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και όχι μόνο.

Οι αρμοδιότητες του εισαγγελέα διαφθοράς προβλέπονται από το Νόμο 4022 περί εκδίκασης πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.

Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται για:

  • Κακουργήματα τα οποία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος και διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, καθώς και κακουργήματα που διαπράττουν βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ακόμη και αν οι υπαίτιοι έχουν παύσει να φέρουν την ιδιότητα αυτή, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου.
  • Κακουργήματα τα οποία διαπράττουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητα τους, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το κράτος, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και υπάλληλοι κατά την έννοια των άρθρων 13α και 263Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθ΄ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου.
  • Κακουργήματα ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, εφόσον υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου, ο δε χαρακτηρισμός της υπόθεσης ως ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος γίνεται με πράξη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Προαγωγές

Παράλληλα, με άλλες αποφάσεις του ΑΔΣ προήχθησαν σε αρεοπαγίτες 13 πρόεδροι Εφετών, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μια Εισαγγελέας Εφετών, ενώ έγιναν και άλλες προαγωγές εισαγγελικών λειτουργών.

Ειδικότερα, σε αρεοπαγίτες προήχθησαν οι εξής 13 πρόεδροι Εφετών: Μαρία Νικολακέα, Αβροκόμη Θούα, Νικήτας Χριστόπουλος, Πέτρος Σαλίχος, Ιωάννης Φιοράκης, Ιωάννης Μπαλιτσάρης, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Γεώργιος Μιχολιάς, Αλεξάνδρα Κακκαβά, Αγγελική Τζαβάρα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή και Νικόλαος Τσάκος.

Ακόμη, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη η Εισαγγελέας Εφετών Αννα Ζαΐρη και σε Εισαγγελείς Εφετών προάγονται οι αντεισαγγελείς Εφετών Αργυρός Δημόπουλος και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Τέλος, σε αντεισαγγελείς Εφετών προήχθησαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Δημήτριος Παϊκόπουλος, Ιωάννα Κατσή και Χαράλαμπος Τζώνης.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου