ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα γρίπη

επιχειρησιακό-σχέδιο-για-τη-νέα-γρίπη-851206

Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο είχε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, για τους σχεδιασμούς του υπουργείου το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται έξαρση του ιού της νέας γρίπης.
Τους άξονες δράσης του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τα καταγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.002, εκ των οποίων το 95% έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ τα σοβαρά περιστατικά είναι δύο αλλά και αυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι ιδιωτικοί θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους στις 17 Αυγούστου, ενώ οι δημόσιοι την 1η Σεπτεμβρίου. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις για τα σχολεία.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το εθνικό απόθεμα των αντι-ιικών φαρμάκων παραμένει σταθερό και ανέπαφο και ικανό να καλύψει το 20,5% του πληθυσμού της χώρας.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντι-ιικών φαρμάκων μέσω των φαρμακειών σημείωσε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. “Έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα” πρόσθεσε.

Προτεραιότητα
στη χορήγηση
των εμβολίων

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους, όπως επαγγελματίες υγείας, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, προσωπικό ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Από το τέλος Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργούν κέντρα εμβολιασμού και κέντρα γρίπης, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό. Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.

Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150. Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα είτε Σαββατοκύριακο.

Αξονες δράσης:

-Κινητοποίηση και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού για να εργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Ελεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού, ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων. Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι θέμα προσωπικών δεδομένων δεν τίθεται.

– Υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα.

– Τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας θα αυξηθούν κατά 50-60 τον αριθμό, κάτι που θα γίνει άμεσα. Αν χρειαστούν επιπλέον κρεβάτια, τότε θα χρησιμοποιηθούν τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα.

– Διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135.

Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για τις αμοιβές των γιατρών είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.
Η νέα γρίπη Α (H1N1) έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 από τους 177.457 ανθρώπους που έχει πλήξει συνολικά σε 170 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επιδημία αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Νέο κρουαζιερόπλοιο
στον Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα κρουαζιερόπλοιο προερχόμενο από τη Μεσίνα της Ιταλίας, στο οποίο έχουν αναφερθεί έξι πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές για τη διαχείριση του περιστατικού.
Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Navigator of seas» σημαίας Μπαχάμες.
Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας για το Κουσάντασι της Τουρκίας.

ΠΑΣΟΚ

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργείου Υγείας για την υπόθεση της νέας γρίπης, τόνισε ότι “το υπουργείο λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ”, κι έθεσε τρία ερωτήματα:

“Πρώτο ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερο με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτο ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς”.

ΚΚΕ

“Η κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών, που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε προσωπικό και σε υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, λαμβάνει μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού. Εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Αυτά σημειώνει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και προσθέτει ότι “σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντι-ιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της «νέας γρίπης» από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους”.

ΣΥΝ

Σχετικά με τη συνέντευξη τύπου του κ. Αβραμόπουλου για την αντιμετώπιση της γρίπης, ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος του γραφείου Τύπου και της ΚΠΕ του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ασφαλώς και δεν πρέπει η αντιμετώπιση της γρίπης να αποτελέσει ένα άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και επιπόλαιων επικοινωνιακών δηλώσεων. Εκείνο όμως που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι οι διαχρονικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης. Βεβαίως είχαν άλλες προτεραιότητες, όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου