ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων

τσουνάμι-φορολογικών-ελέγχων-851206

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η αγορά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έμποροι και επιχειρηματίες αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να εγκαταστήσει σύστημα οn line σύνδεσης ταμειακών μηχανών και εφορίας, αλλά και να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες τον εντοπισμό των μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δραστικά ένα φαινόμενο που κοστίζει ετησίως πολλά δισεκατομμύρια στον κρατικό κορβανά. Άλλωστε, στο πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα στείλει στην Κομισιόν, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων, διασταυρώσεις από πολλαπλές πηγές, κυνήγι στους ασυνεπείς μεγαλο-οφειλέτες και ηλεκτρονικό μάτι σε τιμολόγια-αποδείξεις από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Αυτό το πακέτο κατά της φοροδιαφυγής επισπεύδει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου υπολογίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 417 εκατ. ευρώ (0,2%),ενώ υπάρχουν και επιπλέον περιθώρια.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, το δημόσιο, μόνο από το νέο σύστημα της οn line σύνδεσης ταμειακών μηχανών-εφορίας μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως έως 2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα πρόστιμα για ΦΠΑ, ΦΜΥ, εικονικά και πλαστά τιμολόγια που υπέβαλε η ΥΠΕΕ έφτασαν συνολικά τα 902 εκατ. ευρώ. Απ αυτά τα 600 εκατομμύρια ήταν για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Περιθώρια για επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη φοροδιαφυγή δεν υπάρχουν καθώς ήδη το α΄ εξάμηνο, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 4,2 δις ευρώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ
Επικοινωνιακού τύπου χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πληροφορικά συστήματα για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, κι έθεσε τέσσερα ερωτήματα: Πρώτο αν έγινε σχετική προετοιμασία για την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, δεύτερο αν υπήρξε μελέτη, τρίτο ποιές επιχειρήσεις αφορά και τέταρτο ποιά οικονομικά στοιχεία θα αφορά.
Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το β΄ εξάμηνο η εικόνα στα έσοδα θα αντιστραφεί καθώς αναμένεται να αποδοθούν 1,9 δις από τα μέτρα του πακέτου του Ιουνίου, 1,5 δισ. από το ΕΤΑΚ και 300 εκατομμύρια από την έκτακτη εισφορά.
Στο πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα στείλει στην Κομισιόν, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς Οργανισμοί υπολογίζουν στη χώρα μας στα 65 δις την παραοικονομία, στα 20 δισ. τη φοροδιαφυγή και πάνω από τα 3,5 δισ. τη διαφθορά-τις μίζες και το λαθρεμπόριο
Το φως στο τούνελ της παγκόσμιας κρίσης θεωρητικά προσδιορίζεται στο 2010,αλλά οι προβλέψεις συνεχώς μετατίθενται από μήνα σε μήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου