ΤΟΠΙΚΑ

Δύο Canadair στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και εποχικοί «στη μάχη» της πυρόσβεσης

δύο-canadair-στο-αεροδρόμιο-ν-αγχιάλου-και-επ-524704

Με τις επιπλέον δυνάμεις, σε προσωπικό και μέσα, που υποστήριξαν και πέρυσι το πυροσβεστικό έργο, ενισχύονται κι εφέτος οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες της Μαγνησίας.

Ειδικότερα το προσεχές διάστημα θα αρχίσει η πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για την νέα αντιπυρική περίοδο καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υπογραφών της Π.Υ.Σ. από τα αρμόδια Υπουργεία και έτσι φέτος όπως και πέρυσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης, ξεπεράστηκε το εμπόδιο που παρουσιάστηκε σχετικά με την μείωση των προσλαμβανομένων Συμβασιούχων Πυροσβεστών κατά 10% σε σχέση με το 2014 ( δηλ.1.350 άτομα αντί για 1.500). Τελικώς, θα προσληφθούν 1.500 Συμβασιούχοι έως 5 μήνες και η ημερομηνία πρόσληψης αναμένεται στις 02-06-2015.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι σχετικές διαταγές από τις οποίες θα ενημερωθούν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες για τον χρόνο πραγματοποίησης των ιατρικών εξετάσεων και της ημερομηνίας πρόσληψης τους.

«Στη Μαγνησία, εκτιμάται ότι θα εγκριθούν προσλήψεις περίπου 70 εποχικών», τονίζει ο Πύραρχος κ. Χαραλ. Πόζογλου, Διοικητής της ΠΥ Βόλου, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες θα ανακοινωθούν αμέσως με τη λήψη των σχετικών διαταγών. Ανέφερε ακόμη ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία κατανομής των εναέριων πυροσβεστικών μέσων και πιθανότατα θα εφαρμοστεί ο περσινός σχεδιασμός που προβλέπει τη στάθμευση δύο αεροσκαφών Canadair στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

Νέα οχήματα σε Βόλο και Σποράδες

Μετά από αρκετά χρόνια, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας, ενισχύονται με πυροσβεστικά οχήματα. Φέτος το καλοκαίρι θα έχουν στη διάθεσή τους 17 νέα πυροσβεστικά, καινούρια, ενώ παράλληλα αναμένεται για τη Λάρισα, ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, το «σνόρκελ». Αυτό είναι κατάλληλο για κατασβέσεις σε ψηλά κτίρια, βιομηχανικές κατασκευές κ.λπ. και θα έχει έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας.

Ήδη παραλήφθηκαν τα 5 από τα 17 οχήματα, που διανεμήθηκαν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Μουζακίου. Αναμένονται τέσσερα οχήματα του ενός τόνου, τα αποκαλούμενα πόλης, που θα διατεθούν σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Επίσης, αναμένονται άλλα πέντε πυροσβεστικά 4Χ4, κατάλληλα για αναβάσεις σε δασικούς δρόμους με ανωφέρειες. Αυτά θα διατεθούν σε περιοχές όπως ο Κίσσαβος, το Πήλιο, η Ελασσόνα, η Καλαμπάκα κι αλλού.

Τέλος, θα έρθουν και τα τρία τελευταία 4Χ4, που θα διατεθούν σε Σκιάθο, Αλόννησο και Βόλο. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης, με αφορμή σύσκεψη συντονισμού όλων των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Θεσσαλίας, που έγινε στη Λάρισα, με συμμετοχή διοικητών και αξιωματικών υπηρεσιών. Ο Αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης υπενθύμισε και πάλι ότι παίζει ρόλο η έγκαιρη πληροφόρηση για τη φωτιά και η γρήγορη αντίδραση, μαζί με τους τοπικούς φορείς. Κανείς δεν εφησυχάζει το καλοκαίρι, σημειώνει.

«Οι προληπτικές ενέργειες, η ενημέρωση και η υπεύθυνη στάση όλων, συμβάλουν σημαντικά για μια ήπια αντιπυρική περίοδο», τονίζει ο περιφερειάρχης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας. «Περιαστικά δάση, δασικοί δρόμοι, εγκαταλειμμένα οικόπεδα με υψηλή βλάστηση, ανεξέλεγκτες καύσεις είναι μερικά από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και τη φετινή περίοδο, σε μικρότερη έκταση θέλω να πιστεύω», καταλήγει ο κ. Μιχαλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου